Špidlová odvezla „Babl“ do Cannes starým volvem

Praha - Kvůli zkomolené výslovnosti jména svého snímku, si Zuzana Špidlová při vyhlašování v Cannes nejprve myslela, že v sekci Cinéfondation vyhrál nějaký film "Babl". Do Cannes se se štábem vydala postudentsku ve starém volvu a na červeném koberci si ani nevšimla Angeliny Jolieové a Brada Pitta, jak byla nervózní, aby náhodou nezakopla. Do Francie by se ráda vrátila při natáčení svého celovečerního absolventského filmu. Na natáčení vítězné Báby a na návštěvu v Cannes zavzpomínala v rozhovoru s Jaroslavem Rudišem a také v Událostech v kultuře, kam přišla společně i s Marikou Šoposkou a Věrou Chytilovou, která jí na FAMU za Bábu dala béčko.

Jako kolem každého úspěchu, i kolem tvého se už rodí legendy. Prý jsi údajně přeslechla svoje jméno, když bylo vyhlášení.

Nepřeslechla jsem svoje jméno, ale jméno filmu. John Boorman řekl něco jako „babo“ nebo „bejbl“, a protože jsem neznala jména všech těch soutěžních filmů, říkala jsem si nejprve, tak dobrý, vyhrál nějaký „Babl“, tak jedeme domů…

Bude film Bába k vidění v českých kinech?

Bude uveden na festivalu v Karlových Varech a 22. června v rámci přehlídky toho nejlepšího z Famufestu v kině Oko. Jedná se také o možné distribuci, kdy by můj film šel do kin společně s jiným krátkým filmem mého spolužáka…

Je podle tebe těžké shánět v Česku peníze na filmy. Bylo třeba těžké sehnat finance na tvůj snímek?

Bába se nefinancovala klasicky jako normální český hraný film. Dostali jsme na realizaci 180 tisíc, což nestačilo, přitom ten film není nijak náročný, odehrává se celý v jednom bytě. Musela jsem tedy spoustu peněz doplatit ze svého. Jinak ano, myslím, že je v Čechách těžké točit třeba artové věci, rozhodně těžší než ve Francii, kde je podpora obrovská.

Kde jsi našla dvě hlavní představitelky?

Marika je studentka konzervatoře, hraje často princezny. Objevila se už v mém druháckém filmu, takže scénář Báby jsem psala přímo pro ni. Věděla jsem, že s ní chci znovu pracovat, že má v sobě něco záhadného, co potřebuji. A paní Pokorná, která hrála babičku, je akční důchodkyně. Přihlásila se do jedné castingové agentury, protože chtěla být vždycky herečkou, a tak si říkala, že by si mohla zahrát třeba někde v komparsu. Tak jsem ji objevila…

Zuzana Špidlová (* 1978) - V roce 2008 dokončila studia práv na Univerzitě Karlově a bakalářský stupeň na katedře režie FAMU, kde nyní pokračuje v magisterském studiu. Natočila krátké hrané snímky Bez konce (2004), Zadejte se (2004), Doma (2004), Naděje zítřka (2006) a Bába (2008).

Ještě jako Kirchnerová vyhrála s dvacetiminutovou Bábou loni festival studentských snímků Famufest. Příběh o pubertální dívce, která se stará o svou nemohoucí babičku, získal také první cenu v sekci Cinéfondation na festivalu v Cannes. Porotci Špidlovou vybrali s dalšími sedmnácti tvůrci z téměř patnácti set snímků z celého světa. Bába byla vůbec prvním českým hraným filmem, který byl v této festivalové sekci nominován.

Zuzana Špidlová
Zdroj: ČT24