Jihočeský aukční rekord: Toyen s Toyen

České Budějovice – Jihočeský aukční rekord při dražbě obrazů padl dnes v Českých Budějovicích. Obraz české malířky Toyen s názvem Ile de Sein zde byl prodán za 6,6 milionu korun, jeho vyvolávací cena byla 4,8 milionu korun. Obraz, na kterém je zřejmě zachycena sama Toyen jako malý ptáček, byl majetkem sběratelky ve Francii. Přes jednu francouzskou galerii se dostal do Čech, kde nejspíš zůstane i po prodeji.

Olejomalba z roku 1950 je jedním z prvních výtvarných děl, na němž Toyen použila extrémně zúžený formát. Plátno se snovou krajinou je 120 centimetrů dlouhé a 32 centimetrů široké. Dílo vzniklo na ostrově v Atlantickém oceánu, kde byla Toyen na dovolené s André Bretonem a dalšími přáteli. Po jejich odjezdu ale ještě na ostrově zůstala sama.

Na dnešní aukci se objevilo dalších 224 obrazů od autorů zvučných jmen. Nejvíce očekávaným momentem ale byla dražba obrazu Ile de Sein. Na jihu Čech se tak drahé dílo dražilo vůbec poprvé. Obraz získal dražitel ze Spojených států, který pochází z Česka. „Zůstane v Čechách, do ciziny nepůjde,“ uvedl o prodaném díle zástupce kupujícího Milan Trokan.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Nejdražším v Česku vydraženým dílem od Toyen je surrealistický obraz s názvem Spící. V březnu se v aukci v Praze prodal za vyvolávací cenu 20 milionů korun. Jiný její obraz – Ztroskotání ve snu – s vyvolávací cenou 16 milionů korun ale své kupce na nedávné dražbě nenašel. Rekord nejdražšího prodaného obrazu na tuzemské aukci drží František Kupka se svým dílem Élevation IV, které se na podzim 2007 prodalo za 22,1 milionu korun. 

Toyen: Ile de Sein
Zdroj: ČT24/Aukční síň Procházka