Dweezil Zappa podruhé v Praze zahrál skladby svého otce Franka

Praha - Skladby z repertoáru svého zesnulého otce, slavného amerického kytaristy a zpěváka Franka Zappy, zahrál v pondělí v pražském Divadle Archa jeho syn Dweezil. V rámci projektu Zappa Plays Zappa se v Praze představil podruhé. Zatímco při své první návštěvě v roce 2006 letos čtyřicetiletý hudebník zahrál spolu s některými Zappovými spoluhráči z kapely Mothers of Invention, tentokrát představil novou kapelu tvořenou mladými hudebníky. Zaplněná Archa odměnila jejich vystoupení bouřlivým aplausem.

Civilně působící skupina oblečená do obyčejných košil a triček zahájila vystoupení skladbou Bamboozled By Love z dvojalba Tinseltown Rebellion, které Frank Zappa vydal v roce 1981. Publikum tvořené převážně lidmi střední generace se pak dočkalo písní jako například Magic Fingers, The Black Page I. a II. či Outside Now, v nichž sóla usměvavého Dweezila Zappy lidé často oceňovali spontánním potleskem. Vystoupení plné hravé hudby zakončila bluesově laděná píseň Willie The Pimp ze 40 let starého alba Hot Rats.

Zappa plays Zappa: už tři roky a s velkým úspěchem

Projekt Zappa Plays Zappa včele s Dweezilem Zappou debutoval na pódiích v roce 2006 a do letošního roku několikrát v různém složení (někdy i s mladším bratrem Ahmetem) objel svět. Jeho uvedení předcházelo několik let, kdy Dweezil omezil své další aktivity. „Abych mohl hrát otcovu hudbu správně, bylo nutné, abych pořádně rozuměl jejím základům, což znamenalo hodně studia a zkoušení,“ uvedl Dweezil. Své nově získané hudební schopnosti zhodnotil nejen na turné Zappa Plays Zappa, ale i na první studiové desce po šesti letech Go With What You Know, která vyšla v roce 2006. Album obsahovalo i klasickou instrumentální skladbu Franka Zappy Peaches En Regalia, která byla v provedení jeho syna oceněna Grammy.

Dweezil Zappa, původním jménem Ian Donald Calvin Euclid Zappa, se narodil v roce 1969 jako druhé ze čtyř dětí Franka Zappy. Jméno získal podle přezdívky, kterou jeho otec Frank označoval podivně zakroucený malíček na noze své ženy Gail. Úředníci jej odmítli zaregistrovat, podařilo se to až později díky najatému právníkovi. Se svým bratrem Ahmetem hrál Dweezil na kytaru ve společné kapele Z i v řadě dalších formací. Kromě koncertního pódia dostal Dweezil také role v několika filmech i televizních pořadech, je autorem hudby k některým programům. Vydal několik alb, sám hostoval jako kytarista na mnoha dalších. Ve svém studiu připravuje a zpracovává pro nová vydání staré nahrávky svého otce.

Frank a Československo  

Frank Zappa (1940-1993) se jako muzikant prosadil v polovině 60. let. Jeho hudební projev přecházel od rocku k jazzu i ke klasické hudbě. Konzervativní posluchače nenechávaly v klidu zejména jeho texty, v nichž se nebál užívat obscénní výrazy a kritizovat politiky, bojovníky za „pravdu“ i náboženské kazatele. Celkem vyšlo téměř osm desítek jeho alb a kompilací. Přestože si Zappovi příznivci v Československu v době komunistické nadvlády nemohli v obchodech pořídit žádné jeho album, měl zde již tehdy široké zázemí posluchačů. Poprvé Prahu navštívil hned několik dnů po změně režimu v lednu 1990, kdy se setkal i s Václavem Havlem. Podruhé do české metropole přijel o rok později a vystoupil jako host na koncertě Pražského výběru uspořádaném Michaelem Kocábem k příležitosti odchodu sovětských okupačních vojsk.