Czech-in - 10 českých filmů za 20 let v pařížském kině

Paříž – Přehlídka filmů, které reprezentují českou kinematografii posledních dvaceti let, startuje dnes v hlavním městě Francie. Festival Czech-in pour le cinéma tchèque hostí renomované pařížské artové kino L'Entrepot od 3. do 9. června. Role reprezentantky českého filmu se ujala herečka Aňa Geislerová, která uvede projekci Želar, v nichž ztvárnila jednu z hlavních rolí. Celkem mohou návštěvníci přehlídky zhlédnout deset titulů. Organizátoři doufají, že Czech-in by mohl být začátkem dlouhodobější česko-francouzské spolupráce.

„Výběr filmů byl poměrně obtížný, protože rozhodnout se pro sedm až deset filmů, které budou reprezentovat poměrně bohatou kinematografii posledních dvaceti let, je těžké. Snahou bylo ukázat filmy, které jednak uspěly v zahraničí, jednak filmy režisérů, kteří jsou typičtí pro novou českou kinematografii,“ prozradila Markéta Šantrochová z Českého filmového centra.

Promítat se bude devět hraných snímků, jeden animovaný film a jeden celovečerní dokument. Kromě Želar například Kolja Jana Svěráka, Šílení Jana Švankmajera nebo Příběhy obyčejného šílenství Petra Zelenky. Mimo jiné také dvě díla pro rodinné diváky - Fimfárum Jana Wericha a Kdopak by se vlka bál. Přehlídku zakončí dokument Občan Havel.

Rozhovor s Martinem Janem Bonhartem z Českého centra (zdroj: ČT24)

Francouzi jsou filmumilovní

„Nová filmová vlna 60. let je ve Francii dobře známá, ale o snímcích posledních dvaceti let se zde zas tolik neví. Takže převládá zvědavost, o čem český film posledních let je,“ uvedl Martin Jan Bonhart, ředitel Českého centra v Paříži. Nemá prý obavy, že by se kino při projekcích nezaplnilo, zájem zatím svědčí spíše o opaku.

„Myslím, že se dotkneme francouzského filmumilovného publika. Ve Francii je snad nejvíce artových kin na světě a chodit do kina a mluvit o filmech má silnou tradici,“ domnívá se Bonhart. Na podzim pařížské České centrum uspořádá také projekci Báby Zuzany Špidlové a Reného Heleny Třeštíkové, dvou oceněných filmařek z letošního Cannes. Obě prý do Francie opět osobně přijedou.

Spoluprací k spolupráci

Nejobtížnější při uspořádání této přehlídky byla podle slov Markéty Šantrochové samotná příprava. Například bylo třeba zajistit otitulkování filmů, protože jen málo českých snímků existuje s francouzskými titulky.

Uskutečnit první ročník francouzské přehlídky české kinematografie se podařilo Českému filmovému centru ve spolupráci se společností LVT, věnující se titulkování filmů, a za podpory ministerstva kultury a Českého centra v Paříži.

Organizátoři věří, že první ročník bude začátkem tradice festivalu českých filmů, který by rádi v budoucnu rozšířili také o projekce v dalších regionech Francie. Byli by také rádi, aby festival podporoval spolupráci mezi filmovými profesionály z obou zemí a větší uplatnění nových českých filmů ve francouzské distribuci.

  • Kolja zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/613/61269.jpg
  • Logo Českých center zdroj: www.czechcentres.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64363.jpg