David Carradine, mafián z filmu Kill Bill, zemřel v Thajsku

Bangkok - Americký herec David Carradine (* 1936), známý mimo jiné z filmu Quentina Tarantina Kill Bill, byl nalezen mrtvý v thajské metropoli Bangkoku. Carradine byl z vážené hollywoodské herecké rodiny a vedle Chucka Norrise a Richarda Nortona patřil k legendárním představitelům karate filmů. Smrt dvaasedmdesátiletého herce potvrdila americká ambasáda. Uvedla, že herec zemřel buď ve středu večer, nebo dnes časně ráno.

Sebevražda, nebo nešťastná náhoda? 

Do Bangkoku přijel Carradine v neděli kvůli natáčení filmu Stretch. Jeho tělo našla pokojská ve čtvrtek odpoledne na toaletě, se šňůrou omotanou kolem krku a penisu. Thajská policie vyšetřuje, zda šlo o sebevraždu, udušení, případně o selhání srdce v důsledku orgasmu.

Objevily se sice i spekulace, že Carradine spáchal sebevraždu, policie se ale domnívá, že Carradinova smrt byla zřejmě nešťastná náhoda. K této možnosti se přiklánějí i lidé z hercova okolí. „Skutečně oceňoval všechno, co život nabízel… a tohle není něco, co by si David provedl,“ poznamenala například členka jeho manažerského týmu Tiffany Smithová.

Herecké kořeny

David Carradine se narodil 8. prosince 1936. Pochází z herecké rodiny. Jeho otcem je John Carradine, herectví se věnují také jeho nevlastní bratři Keith a Robert. Se svými bratry se před kametou potkal ve westernu Psanci (1980). David vyrůstal u své matky. Už od dětství měl umělecké záliby - učil se hrát na klavír, tancovat i zpívat.

Carradine si zahrál ve více než stovce celovečerních filmů pod vedením takových režisérů jako Martin Scorsese, Ingmar Bergman či Hal Ashby. Patří ale především k legendám akčních karate filmů.

Spirit of Shaolin

Proslavila ho role shaolinského mnicha Kwai Changa Cainea v seriálu Kung-Fu z roku 1972 a v jeho dvou pokračováních. Do paměti filmových fanoušků se také zapsal zápornými postavami - například jako mafiánský boss ve dvoudílném snímku Quentina Tarantina Kill Bill.

Carrdineův zájem o orientální byliny, cvičení a filozofii se přenesl i do jeho soukromého života. Napsal své paměti nazvané Spirit of Shaolin a natočil instruktážních videí o tai-či a dalších bojových uměních.

  • David Carradine s Umou Thurmanovou ve filmu Kill Bill zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/908/90712.jpg
  • Z filmu Kung Fu Killer zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/908/90725.jpg