Dvořákův festival - od Sychrova po Hradec

Sychrov - Slovanskými tanci a Beethovenovou symfonií číslo 5 začal na zámku Sychrov Dvořákův festival. Postupně se přesune do dalších krajů a měst - celkem nabídne 22 koncertů v 19 městech a skončí 23. června v Hradci Králové dvojkoncertem Dvořákovy Stabat Mater. Nebudou však znít pouze klasická díla. Mezi interprety se objeví například i Spirituál kvintet nebo Hradišťan.

Přehlídka chce totiž prezentovat Dvořákovu hudbu nejen klasicky, ale i v nových netradičních aranžích. Posluchači proto na koncertech vedle klasiky uslyší i jazz, folk nebo newyorleanský dixieland. Představení Otakara Brouska či Veroniky Riedlbauchové zase propojí hudbu s mluveným slovem.

„Ve střední Evropě patří tento festival k největším,“ vysvětlil ředitel akce Miroslav Matějka. Letos se koná již 54. ročník. Sychrov jako první koncertní město byl vybrán pro spojitost se slavným skladatelem. Antonín Dvořák sem jezdil na letní byt ke svému příteli, který byl správcem zámku. „Protože miloval lidové veselice, býval tu zejména v době sychrovské pouti,“ doplnil ředitel zámku Sychrov Miloš Kadlec.

Vedle Dvořákovy tvorby si festival připomene i díla dalších významných hudebních skladatelů, jejichž výročí jsou spojena s rokem 2009. Koncerty představí Bohuslava Martinů, Francisca Tárregu, Heitor Villa–Lobose, Isaaca Albenize či Gideona Kleina.

Pořadatelé se snaží propojit festival s cestovním ruchem pomocí takzvaného Dvořákova cestovního pasu. Vstupenka na každý koncert totiž slouží i jako slevový kupon pro vstup do různých památek na trase festivalu. Slevy bude možné využít i na návštěvu zoologických zahrad ve Dvoře Králové nad Labem či v Liberci. Abonentní vstupenka stojí 390 korun.

Posluchači na koncertě
Zdroj: ČT24