Benigni přiváží do USA svého „jiného“ Danteho

New York - Mimořádný úspěch sklízí po celém světě italský herec Roberto Benigni se svojí one-man show čerpající námět z díla jeho dávného krajana, básníka Danteho Alighieriho. Cestu peklem, očistcem i rájem popsanou v Božské komedii zpracoval komik originálním způsobem, v němž nešetří satirou. Představení, které mělo premiéru před třemi lety v Řecku, uvidí v nadcházejících týdnech diváci v USA, Kanadě a Argentině.

V anglicky mluveném divadelním kuse nazvaném TuttoDante (Celý Dante) Benigni ukazuje, jak nezávazně se lze dívat na středověkou alegorii, která vede Danteho. „Jsem showman, a ne žádný profesor. Žádné poučky nebo komentář ode mne nečekejte,“ řekl herec v rozhovoru pro americký tisk krátce před prvním představením v New Yorku.

Neohrožený kritik 

„Komik má povinnost žertovat na účet vlády, a chránit tak lidi před arogancí moci,“ tvrdí Benigni. Do pekla by podle svých slov chtěl poslat nynějšího italského premiéra a mediálního magnáta Silvia Berlusconiho - ten je terčem jeho politické satiry už léta. „Když Berlusconi nebyl premiérem, musel jsem se uchýlit k Dantemu,“ říká komik.

V Itálii je Benigni díky svému hereckému talentu hvězdou už dlouho, celosvětové renomé si ale získal až v roce 1998, když za osobité zpracování holocaustu ve filmu Život je krásný obdržel Oscara, a to jak za svůj herecký výkon, tak za nejlepší zahraniční film. Jeho nevázanost také oživila obvykle oficiální ceremonii, když ho radost z udělení Oscara přiměla vylézt na židli. Jak tehdy řekl, chtěl štěstím vzlétnout.

Nadčasový básník

Danteho Benigni obdivuje a jeho básně přirovnává ke skvělé hudbě, jak dokonale dokáže využívat různé styly pro různé lidské postavy. „Je to jako poslouchat Beethovena a Ellingtona zároveň a k tomu ještě Bacha a Hendrixe. Je to jazz, rock a klasika dohromady a k tomu navíc largo, piano, kontrapunkt a pizzicato,“ říká herec.