Hvězdou karlovarského festivalu bude John Malkovich

Praha - Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na 44. ročníku MFF Karlovy Vary americký filmový a divadelní herec, režisér a producent John Malkovich. V rámci Pocty Johnu Malkovichovi uvede festival také dva filmy, na kterých se umělec podílel - thriller Tanečník seshora a dokument Which Way Home. Loni festival takto ocenil Roberta de Nira, Ivana Passera, Juraje Jakubiska a Dušana Hanáka. Další hvězdou, která by se na letošním festivalu mohla objevit, je francouzská herečka Isabelle Huppertová - její návštěva je stále v jednání.

„Je to úžasný herec v celosvětovém měřítku. Zvali jsme ho už v minulosti, ale nevycházelo mu to časově,“ řekla o Malkovichovi pro ČT24 umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová. Herec podle ní do Karlových Varů přijede ke konci festivalu.  

Asi nejoriginálněji využili osobnost Johna Malkoviche v roce 1999 scenárista Charlie Kaufman a režisér Spike Jonze v komedii V kůži Johna Malkoviche, kde Malkovich hraje sám sebe. Mezinárodní popularitu si vydobyl už v roce 1988 sugestivní kreací intrikánského vikomta Valmonta v adaptaci románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (režie Stephen Frears).


John Malkovich (1953) pochází z rodiny s novinářskou tradicí, původně studoval ekologii, ale posléze přestoupil na dramatické umění. V roce 1976 v Chicagu s Garym Sinisem a dalšími spolužáky založil avantgardní divadelní soubor Steppenwolf Theatre Company, na jehož inscenacích se podílel jako herec, režisér a výtvarník. Za ztvárnění role Leeho ve hře Sama Sheparda Opravdový Západ získal cenu Obie a Cenu Josepha Jeffersona.

Od slepce k černočerným bratrům Coenovým 

Ve filmu se prosadil hned svou první úlohou slepého pana Willa v dramatu Místa v srdci, která mu vynesla nominaci na Oscara 1984. Po boku Dustina Hoffmana slavil úspěch na Broadwayi v dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího; v televizní verzi pod režií Volkera Schlöndorffa získal herec za roli Biffa Lomana cenu Emmy 1986.

Strhující výkon podal ve filmovém přepisu Steinbeckovy novely O myších a lidech (Of Mice and Men), kde se opět jako s hereckým partnerem a režisérem sešel s Garym Sinisem. Jeho filmografii ozdobila postupně spolupráce s dalšími významnými režiséry - s Bernardem Bertoluccim pracoval na dramatu Pod ochranou nebe, s Woody Allenem natočil tajemnou komedii Stíny a mlha, s bratry Coenovými černou komedii Po přečtení spalte. Objevil se také jako protihráč Clinta Eastwooda v kriminálním snímku S nasazením života, za který získal svou druhou nominaci na Oscara.


Tvůrce podporuje tvůrce 

V roce 1998 založil John Malkovich spolu s partnery Lianne Halfonovou a Russem Smithem produkční společnost Mr. Mudd, pod jejíž hlavičkou vznikl například Přízračný svět režiséra Terryho Zwigoffa, uvedený v hlavní soutěži karlovarského festivalu v roce 2001. O rok později byl Malkovich spoluproducentem vlastního režijního debutu Tanečník seshora s Javierem Bardemem v hlavní roli. Během deseti let své existence společnost Mr. Mudd stála za výrobou filmů Libertin nebo Oscarem oceněného nezávislého hitu Juno.

  • Nebezpečné známosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/917/91610.jpg
  • Po přečtění spalte zdroj: imdb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/917/91616.jpg