Zlatá Praha chutná po hudbě a tanci

Praha – Hudba, kterou si vychutnáte, zní slogan 46. ročníku Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Od 13. do 17. června se v Paláci Žofín představí nejlepší hudební a taneční pořady napříč hudebními žánry z celého světa. Přihlášeno je na 90 snímků, které budou soutěžit ve třech kategoriích - Hudba na obrazovce, Dokumentární pořady o hudbě a tanci a Hudební drama. Chybět nebudou ani doprovodné programy a uvedení některých loňských vítězných pořadů na obrazovce ČT.

„Nejdůležitější je, že takový festival vůbec existuje. Hudební pořady se vysílají většinou dost pozdě večer anebo brzo ráno. Ale cítím jakýsi návrat, cítím, že zájem o hudbu na obrazovce roste, především v západním světě,“ domnívá se výkonný ředitel festivalu Vítězslav Sýkora.

První ročník Zlaté Prahy se konal v roce 1964. Delší historií se mezi televizními festivaly může pochlubit pouze Prix Italia (1949), Monte Carlo a Montreux (oba založeny v roce 1961).

Zda má pravdu, mohou diváci posoudit na Žofíně, kde je pro ně připravena videotéka s možností projekce všech soutěžních pořadů podle vlastního výběru. „Chtěl bych upozornit na nádherný snímek Magdalena o Magdaleně Kožené nebo na Hudební toulky Zdeňka Mahlera,“ uvedl své tipy z české tvorby Sýkora.

Hudební prožitky návštěvníkům přinese také volně přístupný slavnostní zahajovací koncert 13. června (Velký sál Žofína, od 20:00), na němž živě zahrají Ensemble Martinů, BraAgas a Docuku a zatančí studenti pražských uměleckých škol.

Promítání pořadů budou provázet i další akce. Například Večery zahraničních televizí, třeba mexické nebo ukrajinské, s ukázkami jejich tvorby. Těšit se návštěvníci mohou také na setkání s legendou světové režie B. Gavinem nebo světově uznávaným choreografem Nacho Duatem.

Prologem letošního ročníku byl již potřetí Den České televize, která je pořadatelem festivalu. Celodenní program plný hudby, zábavy, her a soutěží, určený především dětem, proběhl v sobotu v areálu Paláce Žofín. Dnem provázeli herci Divadla Minor Petr Stach a Lenka Volfová alias Kouzelník Pokustón a jeho pomocnice. Za dětmi se také přišly podívat pohádkové postavičky, například Večerníček nebo Bob a Bobek, kteří letos slaví třicátiny.

Zprávy ze Zlaté Prahy bude ČT přinášet ve Festivalových minutách. Ze záznamu uvede zahajovací koncert z Velkého sálu paláce Žofín v rámci Večeru na téma… Naopak závěr festivalu mohou diváci vidět v přímém přenosu. Po něm bude do programu zařazen vítězný pořad, který získal cenu Grand Prix Golden Prague. ČT také uvede oceněné snímky loňského ročníku, například dokumentární portrét primabaleríny Darii Klimentové nebo dokument o dirigentovi Herbertu von Karajanovi. Časy a další podrobnosti v programu. Letošní ročník byl také tématem pátečních Událostí v kultuře.

  • Filmový portrét Magdaleny Kožené autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/926/92558.jpg
  • Den ČT v roce 2008 autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/926/92556.jpg
  • Zlatá Praha zdroj: Zlatá Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/268/26762.jpg