Omlazený Chopinův festival chystá mnoho změn

Praha / Mariánské Lázně - Jubilejní 50. Chopinův festival v Mariánských Lázních se letos představí s novou koncepcí i dramaturgií. Mladé vedení, v jehož čele od loňska stojí pianista Martin Kasík a Ondřej Valenta, chce nabídnout tvorbu skladatele Fryderyka Chopina také z pohledu interpreta. Festival tak přinese kromě orchestrálních koncertů a recitálů i komorní večery a matiné mladých umělců.

Poprvé v historii bude přehlídka trvat deset dnů, od 13. do 22. srpna. Patrně k nejzajímavějším hostům přehlídky bude patřit pianista Kevin Kenner ze Spojených států, který na recitálu nabídne svůj vlastní dramaturgický počin - Chopinovy reflexe.

Koncerty i sportovní turnaje 

„Na další roky se deset dnů stane tradicí. Za tuto dobu se v dramaturgii dá projít od Bacha po Vlacha a obsáhnout téměř vše, abychom dokázali obstát i v další změně festivalu. Tou je společenská stránka,“ řekl čtyřiadvacetiletý Valenta. Festival bude pořádat například i golfový a tenisový turnaj, jazzová nokturna a Chopinovy siesty na lázeňské kolonádě.

Vedení chce, aby festival reprezentoval kulisu Mariánských Lázní a přiblížil Chopina nadžánrovému publiku a laikům. Letos se prý také trojnásobně navýšil rozpočet, do něhož přispívá více soukromých partnerů i město a kraj. Konkrétní částku Valenta nechtěl prozradit.

Nově zavedené komorní koncerty nabídnou notoricky známá díla v klasických interpretacích, například Vivaldiho Čtvero ročních dob. Českou komorní hudbu pak zastoupí i smyčcová kvarteta - Bennewitzovo kvarteto a Kvarteto Pavla Haase. Závěrečný koncert by měl zahájit tradici polsko-francouzské festivalové spolupráce. Chopinův koncert e moll zahraje nastupující hvězda evropského klavírního umění Julien Quentin, kterého doprovodí Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně pod vedením dirigenta Lukasze Borowicze.