Mladý český houslista zvítězil na Novém Zélandu

Praha - Český houslista Josef Špaček (1986) se stal vítězem letošní mezinárodní houslové soutěže Michaela Hilla v novozélandském Aucklandu. Mladý hudebník ve finále za doprovodu aucklandského filharmonického orchestru porazil se skladbou Sergeje Prokofjeva dva korejské houslisty. Součástí vítězství je vedle odměny 40 tisíc novozélandských dolarů (490 tisíc korun) také kontrakt s hudební společností Naxos a turné po Austrálii a Novém Zélandu v roce 2010.

„Je to jedna z top soutěží, poměrně nová, zajímavé je, že je dotována jediným člověkem - Michaelem Hillem, mužem, kterému se nepodařilo stát známým houslistou, podniká ve zlatnictví a podporuje mladé houslisty,“ říká Špaček.

V minulosti zvítězil již v řadě národních i mezinárodních houslových soutěží a zahrál si v českých i zahraničních orchestrech. Vystudoval pražskou konzervatoř a roční stipendium strávil na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii.

Ukázka + rozhovor (zdroj: ČT24)

Vedle hry na housle se věnuje sportu, za svou metu označuje sólový koncert v newyorské Carnegie Hall - už zde vystupoval v orchestru i jako koncertní mistr. V listopadu se spolu se svým bratrem představí posluchačům ve Zlíně, v dubnu 2010 ho čeká debut s Českou filharmonií.