Do Brna se sjeli odborníci. Kvůli Tugendhat

Brno - Rekonstrukce slavné vily Tugendhat je tématem odborné konference, která se koná až do čtvrtka v Brně. Na padesát odborníků posuzuje projekt, který město Brno odkoupilo za necelých deset milionů korun. Vypracovat ho nechala radnice, která společně s Muzeem města Brna konferenci pořádá. Do Brna přijela také dcera původních majitelů vily Daniela Hamer-Tugendhatová.

O opravě jediné české stavby moderní architektury, která je zapsána na seznamu UNESCO, diskutují odborníci z různých evropských zemí - Rakouska, Slovenska, Španělska, Švýcarska nebo Portugalska - a různého zaměření - z oblasti architektury, památkové péče, umění nebo stavebnictví.

Dopoledne byl představen restaurátorský projekt, odpoledne k němu mají účastníci vznášet své připomínky a námitky. Výsledkem konference by měl být posvěcený postup restauračních prací na vile, jejichž cena se zatím jen odhaduje na několik set milionů korun. Možná se také podaří ustavit odbornou komisi, která by na obnovu vily Tugendhat dohlížela.

Tugendhat chátrá - pomalu, ale jistě 

Samotné práce by měly začít nejpozději v příštím roce, protože podle odborníků vila sice nespadne, ale každým rokem chátrá. Její zrestaurování se plánuje už léta, kvůli sporům architektů ho ale radnice několikrát odložila. Loni dokonce soutěž, z níž projekt památkové obnovy vzešel, zrušila.

Projekt za devět milionů korun, ke kterému existuje i platné stavební povolení, tak sice leží na magistrátu, ale zda se podle něj bude opravovat, radní zatím nevědí. Brněnská konference ale nemá řešit právnické otázky, zabývá se hlavně odborným zhodnocením projektu.

Vila Tugendhat
Zdroj: http://www.tugendhat-villa.cz