Pozitivní život s AIDS, i takový je příběh Afriky

Praha - Na příčiny a důsledky nekontrolovaného šíření smrtelného viru HIV v afrických rodinách ukazuje čtvrtý díl z šestidílného cyklu Příběhy z Afriky. Snímek s názvem Pozitivní život s AIDS zachycuje osudy sirotků v Etiopii, kterým rodiče zemřeli na AIDS, a strasti namibijských rodin, postižených virem HIV. Počet nakažených je v Namibii, bývalé německé kolonii, jeden z nejvyšších v Africe. Vůbec nejvyšší pak mezi prostitutkami v hlavním městě Namibie, Windhoeku.

Muži je přesto nutí k sexu bez kondomu, což je jednou z hlavních příčin šíření viru HIV v afrických zemích. K prostitutkám se dokumentaristé dostali částečně náhodou. „Scénář se sice musí připravit dopředu, ale situace na místě je pak většinou jiná, než jsme si ji představovali. Takže spousta věcí se nám nepodařila,“ uvedl scenárista Petr Kopecký, který je společně s režisérkou Andreou Majstorovičovou autorem dílu Pozitivní život s AIDS.

„Na druhou stranu se nám podařilo na místě najít některé věci, o kterých jsme vůbec netušili, že tam jsou. Právě prostitutky, kterými začíná celý náš film, jsme našli na základě jednoho tipu,“ prozradil. (Celý rozhovor s Petrem Kopeckým zde)

Nemocným se snaží pomoci řada humanitárních organizací, místních i mezinárodních, jako je Červený kříž, který obstarává základní testování na přítomnost HIV v krvi. Česká nevládní organizace Člověk v tísni pracuje v namibijském regionu Karas, v němž nákaza dosahuje až 40 %. Dokument diváky zavede do komunitního střediska Wake Centre s chráněnou dílnou pro ženy s virem HIV, které zde tato humanitární organizace provozuje.

Další cesta dokumentaristů pokračovala do Etiopie na severovýchodě Afriky, která se teprve začíná potýkat s epidemií viru HIV. Člověk v tísni tu ve městě Awasa zřídil internátní školu pro sirotky po rodičích, kteří zemřeli na AIDS. Své osobní příběhy odvypráví osmnáctiletá studentka a její o rok starší spolužák.

Šest otázek pro Afriku

Šestidílný cyklus Příběhy z Afriky se snaží najít odpovědi na šest otázek spojených s tímto kontinentem. Každé z nich je věnován jeden hodinový dokumentární film. Po Pozitivním životě s AIDS ČT uvede ještě dva díly: Útěky do Evropy (22. 6.) a Kávová spravedlnost (29. 6.); vždy od 20:00 na ČT2. Již odvysílané je možné přehrát v iVysílání (odkazy ve speciálu).

Jednotící myšlenkou celého cyklu je, že chce-li někdo Afričanům pomoci, musí je nejdříve pochopit. Česká televize využila příležitosti od Evropské komise, která na toto téma vypsala granty, a se svými projekty zvítězila.