United Islands of EU bez bariér

Praha – Pražské vltavské ostrovy vždy v červnu obsadí kulturní festival United Islands of Prague. Jeho první ročník byl spojen se vstupem České republiky do Evropské unie, ten letošní (18.-20. 6.) se sobotním happeningem rozloučí s naším předsednictvím Radě EU. Na Vltavě proběhne pomyslné předání štafetového kolíku v podobě pivního sudu zástupcům švédského velvyslanectví. Vltavou už také vesele pluje vzkaz v lahvi, kterým festival žádá o členství v unii. Na hudbu ale pořadatelé pro samé předsednictví rozhodně nezapomínají.

Festivalu předchází 18. června Klubová noc, kdy se zdarma otevírají vybrané pražské hudební kluby. Program pokračuje koncerty a Festivalem volného času v pátek a v sobotu. „Jsem letos pyšný na to, jak je program poskládaný. Díky tomu, že jsme se stali doprovodnou akcí českého předsednictví, jsme festival rozšířili,“ uvedl šéfdramaturg United Islands David Gaydečka.

Návštěvníkům zahraje stovka tuzemských a evropských kapel z dvaceti zemí na sedmi pódiích. „Klubová noc je ryze česká, představí se na ní 40 kapel. Venkovní program je pak tak půl na půl,“ doplnil Gaydečka. Slavnostně bude festival zahájen v pátek před vystoupením skupiny Orka z Faerských ostrovů. Netypickým hostem letošních United Islands je zpěvák Pavel Bobek, který zazpívá na Žofíně na scéně věnované české písničce.

Hudba ovládne po dva dny Střelecký ostrov, Kampu, Dětský a Slovanský ostrov. Doprovodný program se bude odehrávat také na části Masarykova a Janáčkova nábřeží. To bude v sobotu, stejně jako most Legií, uzavřeno pro automobilovou dopravu. Na mostě vznikne speciální tramvajová zastávka – „Festivalová“.


Podrobný program je uveden na stránkách festivalu, kde pořadatelé také návštěvníkům nabízí možnost naplánovat si elektronicky vlastní program. Stát frontu na lístky není třeba, celý program je zdarma. „Chceme našim divákům zprostředkovat to nejzajímavější z Evropy i tuzemska. Také proto nevybíráme vstupné - nestavíme mezi návštěvníky a muzikanty žádnou bariéru,“ vysvětlil David Gaydečka.

My píšem vám, co můžem více…

Festival se tak drží hesla českého předsednictví – Evropa bez bariér. Závěr našeho předsedání Radě EU doprovodí v sobotu na Vltavě u Střeleckého ostrova happening, během něhož na lodích převezmou zástupci švédského velvyslanectví pomyslný štafetový kolík předsednictví v podobě pivního sudu.

United Islands píší unii: Abys tomu rozuměla - United Islands jsou v Praze trochu jako Vatikán v Římě, ale menší a jenom tři dny v roce. My víme, že Vatikán také není v unii, ale United Islands vlastně díky unii vznikly. To když Česká republika do tebe vstupovala v roce 2004, tak jsme zorganizovali United Islands jako oslavu. A teď zas slavíme to naše předsednictví. To Vatikán nikdy!

Organizátoři festivalu poslali také přihlášku United Islands do unie – po vodě. „Jestli se dá v Hamburku doprava a dojede do Finska, odkud pochází eurokomisař pro rozšíření, nebo se dá doleva do Štrasburku, to se necháme překvapit,“ doufá Gaydečka, že přihláška si svou cestu najde. Kromě přihlášky je v lahvi také dopis vlivných přímluvců - místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Štefana Füleho a senátora Alexandra Vondry.

  • Orka zdroj: www.unitedislands.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/937/93611.jpg
  • Pavel Bobek a Robert Křesťan zdroj: www.unitedislands.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/937/93610.jpg
  • Open Art: Na mostu Legií bude připravena výstavní plocha, na kterou je možné pověsit fotografie, plakáty, kresby, malby… zdroj: www.unitedislands.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/937/93612.jpg
  • United Islands zdroj: www.unitedislands.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/937/93608.jpg