Rekonstrukce vily Tugendhat může konečně začít

Brno - Nákladná a dlouho odsouvaná rekonstrukce funkcionalistické vily Tugendhat může konečně začít. Odborníci z řad architektury, stavitelství a umění se na mezinárodní konferenci shodli na projektu, podle kterého bude památka opravena. Rekonstrukce by měla začít nejpozději příští rok. Město nyní musí vybrat firmu, která nakonec vilu opraví. Částka by se mohla vyšplhat až na 150 milionů korun. Vila je od roku 2001 zapsaná v seznamu UNESCO.

Na renovaci vily bude dohlížet dvanáctičlenná mezinárodní komise. Specialisté se budou v Brně scházet každých šest měsíců a konzultovat průběh rekonstrukce a stavebních prací. Renovaci památky o několik let zdržely právní spory kolem výběrového řízení na projekt její opravy. Město nakonec za 9,8 milionu korun koupilo projekt firmy Omnia a jejích partnerů. Podle účastníků konference je velice kvalitní a vilu podle něj půjde bez závad opravit.

Po rekonstrukci nejspíš Muzeum města Brna omezí počet lidí, kteří mohou památku navštívit. Dnes jich objektem ročně projde 20 až 25 tisíc. Například u pražské Müllerovy vily dosahuje po regulaci návštěvnost 5 až 7 tisíc lidí. Jedním z důvodů je podle správkyně objektu Ivety Černé to, že po obnově se má ve vile objevit cenný nábytek. Buď precizní kopie původního řešení, které navrhl autor vily i zahrady Ludwig Mies van der Rohe, nebo originály, které se zachovaly jinde: „Víme, že existuje v Brně originální křeslo Barcelona a současně slavná červená spring chair, která stojí u zimní zahrady.“

V Muzeu města Brna se nyní zamýšlí i nad tím, zda s vilou Tugendhat nepropojit Löw-Beerovu vilu v Drobného ulici, která s ní původně tvořila celek. Ve vile bydleli rodiče Grety Tugendhatové, kteří jí pro stavbu jejího domu poskytli horní část zahrady za svou vilou. Löw-Beerovu vilu vlastní kraj a sídlí v ní Masarykův studentský domov. Podle Černé by v ní mohlo vzniknout například centrum moderní architektury s informacemi o brněnském funkcionalismu.