Dosud největší „Ostrovy“ zahájeny

Praha - Primátor Pavel Bém a senátor Alexandr Vondra dnes na Střeleckém ostrově zahájili šestý ročník dvoudenního festivalu United Islands. Už ve čtvrtek festival odstartovala tradiční Klubová noc, které se zúčastnilo 40 kapel v 16 pražských klubech. Na scéně se dnes vystřídaly soubory Yellow Umbrella, Fast Food Orchestra, Mad Manoush nebo Spankers za účasti asi 8 tisíc fanoušků. Po oba dny poběží program i po 22:00 v klubech Mánes a Jazz Dock. Diváci mají vstup na všechny koncerty zdarma a v případě špatného počasí jim budou za dvacet korun k dispozici pláštěnky.

Páteční program začal v 17:00 na Kampě a na Střeleckém ostrově. V sobotu se pak rozšíří o Slovanský a Dětský ostrov. Interpreti přijeli z dvaceti zemí, což je vůbec nejvíc v pětileté historii festivalu. „Není to klasický bahenní festival na louce. Máme i doprovodný program, který tvoří různé sportovní a divadelní aktivity,“ řekl ČT šéfdramaturg United Islands David Gaydečka.

Letošní novinkou je scéna pro písničkáře Open Mike, která navazuje na tradici otevřených pódií v New Yorku, kde v 60. letech vystupovaly hvězdy jako Bob Dylan. Pro diváky se otevře v sobotu. „Princip je podobný jako Hyde park, kdo přijde a má nástroj, odvahu a chuť, ten hraje. Ani to nemusí moc umět,“ dodal mluvčí festivalu Marek Hlavica.    

Festival vznikl v roce 2004 jako oslava vstupu Česka do EU. Letos se stane součástí oficiálního programu předání českého předsednictví Švédsku. Neoficiální převzetí proběhne v sobotu na Vltavě. „Zhruba v šest hodin vyrazí ze Střeleckého ostrova na Vltavu čeští státníci, jim v ústrety vyrazí z druhého břehu státníci ze Švédska. Přímo na hladině si předají pomyslný štafetový kolík, který představuje dubový soudek plzeňského piva, které bylo oficiálním pivem českého předsednictví,“ popsal ceremoniál Hlavica. Kolík převezme rada švédského velvyslanectví Rolf Ericsson. Účast přislíbil i bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Na Žofíně bude speciální česká scéna

V sobotu k hudebním scénám přibude bohatý doprovodný program orientovaný především na rodiny s dětmi. Na sedmi scénách vystoupí vedle mezinárodního projektu N.O.H.A. i hvězdy world music jako například moderní podoba flamenka Almasäla a maďarský soubor Mitsoura kombinující romské hudební vlivy s elektronikou. Tuzemskou scénu budou reprezentovat kytarové kapely Please The Trees či The Prostitutes. Na Žofíně bude v rámci českého předsednictví připravena speciální česká scéna, na které vystoupí například Michal Prokop, Pavel Bobek, Robert Křesťan, Ivan Hlas nebo Monika Načeva.

Festival si vyžádá i dopravní omezení. Od soboty se pro motoristy uzavře most Legií a Janáčkovo nábřeží. Pro diváky bude připravena speciální tramvajová linka.