Festival drzých, agresivních, nevděčných, konzumních…

Plzeň – Nový a trochu naštvaný je mladý Festival mladé kultury Cigistock, který se rozrostl ze své skromnější podoby, původně na půdě Církevního gymnázia. Letos na třech místech v centru Plzně představí během čtyř dnů divadelníky, literáty, hudebníky a výtvarníky – jak jinak než mladé. Nevadí nám, že mladý rovná se nezkušený, říkají organizátoři. Nezkušenost je výhodou, můžeme dělat věci jinak než ti "zkušení", jejichž nadšení se už vytratilo. Posoudit kulturu, kterou vytvářejí mladí, mohou návštěvníci od 22. do 25. června (výtvarnou část o něco později).

Cigistock má tři základní předsevzetí: dokázat, že nízký věk není překážkou k dosažení velkých cílů; vyvrátit některá klišé, která o mladých panují, a ukázat způsob, jak lze také smysluplně trávit volný čas. „Můžete zajít na Štruncovy sady potěšit ucho, na Jižák potěšit oko a literární slepé střevo a na Církváč zavzpomínat na divadlo a písničkáře,“ zvou organizátoři.

Literatura (22. 6.; 18:00)

Malý mladý festival literatury najdou zájemci v prostorách bývalé nádražní budovy na Jižním nádraží. Na jevišti se během pěti hodin vystřídá dvacet tři autorů, vedle studentů Literární akademie Josefa Škvoreckého si příchozí mohou poslechnout dílka vítězů různých literárních soutěží a těšit se mohou i na slam poetry. Třešničkou večera bude Natálie Kocábová.

Film (23. 6.; 18:00)

Na Jižním nádraží se bude o den později i promítat. A také práce mladých nadějných filmařů, kteří si z jiných festivalů odnesli nejedno ocenění. Mezi dvaceti snímky bude vůbec poprvé v Plzni uvedena Bába Zuzany Špidlové, za níž si režisérka z renomovaného festivalu v Cannes odvezla první cenu v sekci Cinéfondation, určené filmovým školám a mladým filmařům.

Divadlo (24. 6.; 10:00)

Ve středu bude dvůr Církevního gymnázia patřit absurdnímu, hudebnímu, alkoholickému a jinému divadlu. Hry – jako třeba Ionesco, pendlovky a plešatá zpěvačka (spolek Chlupatej kaktus), Sežrat boty (telčský Negatyv) nebo Operace: Kvasinky (českobudějovický Arte della Tlampač) – budou prokládány hudebními přestávkami.

Hudba (25. 6.; 13:00)

Dvě pódia (Cigistock Stage a Manifest Stage) pestrou nabídkou celé řádky kapel snad uspokojí hudební fanoušky, kteří na festival zavítají kvůli troše dobré mladé muziky. Zazní grunge-budes, indie-pop, emo-rock, ska-soul… Mezi hlavní taháky patří 100 °C, Sunflower Karavan nebo Niceland. Zahrát přijede také zahraniční host – slovenská skupina From our Hands.

Výtvarno (30. 6. – 11. 7.)

Mladí výtvarníci, fotografové, architekti, módní návrháři, designéři a sochaři dostanou prostor k prezentaci svých děl v přepravních kontejnerech na náměstí Republiky. Spojujícím motivem prací, z nichž většina vznikla speciálně pro Cigistock, bude Manifest mladých.

Cigistock a Evropské hlavní město kultury 2015 - „Možná i díky festivalu má Plzeň o kousek blíž k získání tohoto prestižního titulu, protože právě úspěšné akce, které vzešly z iniciativy občanů, jsou nejlepším ukazatelem kulturnosti daného regionu.“ Marcela Krejsová, náměstkyně plzeňského primátora

  • Natálie Kocábová zdroj: www.roun.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94296.jpg
  • Z filmu Bába autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/889/88862.jpg
  • Divadlo Arte della Tlampač zdroj: Festival Cigistock http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94293.jpg
  • Slovenská skupina From our Hands zdroj: Festival Cigistock http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94291.jpg
  • Foto Karolíny Koblenové zdroj: Stránky Karolíny Koblenové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94295.jpg