Michael Jackson v hudebním nebi

I když měl nemocnici jen šest minut od svého domu, doktoři už mu nedokázali pomoct. Zastavilo se mu srdce. V amerických médiích se okamžitě Jacksonova smrt začala skloňovat v souvislosti s Elvisem Presleym, Johnem Lennonem nebo prezidentem Kennedym. A přitom celý svět čekal na jeho comeback, který měl přijít v podobě padesáti vystoupení v Londýně. Jacksona už na pódiu nikdy nikdo neuvidí.

Thriller, Black or White, Bad. Všichni znají jeho hity, všichni si pamatují jeho měsíční chůzi a nablýskané kostýmy i bílé ponožky v černých mokasínách, ale i provokativní sexuální pózy během jeho vystoupení. V živé paměti tisícovek fanoušků jsou stále i skandály s neprokázaným sexuálním obtěžováním dětí nebo jeho posedlost vlastní barvou kůže. A přitom měl právě pro černochy Jackson mimořádný význam. Jako první černoch se prosadit ve světě velkého hudebního byznysu. Před vydáním přelomového alba Thriller měl problém dostat se do vysílání hudební stanice MTV, která nestála moc na straně černošské hudby. Jako první tak prolomil bariéry. (Mimochodem jen pár minut po oznámení Jacksonovy smrti začalo MTV vysílat všechny Jacksonovy klipy.)

Stal se vzorem pro mnohé generace, byl tady mnohem dřív než Oprah Winfrey, Eddie Murphy nebo Barack Obama, podotýkají mnozí jeho přátelé včetně zpěvačky Cher, moderátora CNN Larryho Kinga nebo zpěvačky Sheryl Crow, která mu několik let dělala během koncertů křoví.

Stejně jako okolo dalších legend, i okolo něj zůstává spousta nezodpovězených otázek. Cože za divnou postavu Jackson byl? Král popu a jeden z nejúspěšnějších zpěváků všech dob, výborný tanečník, producent a byznysmen na jedné straně, velké dítě žijící ve svém vysněném světě zvaném „Neverland“ na druhé straně. Byl zvláštní, plachý, žil ve svém světě. Miloval Supermana a Batmana jejichž sochy v životní velikosti měl ve svém domě a vozil si je i do hotelů. Měl je prý hrozně rád, vzpomínal na své poslední setkání s Jacksonem chicagský reportér. Muž, který v půlce osmdesátých let složil píseň „We are the World“ na podporu Afričanů trpících hladomorem a stal se tak jednou z prvních hudebních ikon šířících světovou charitu prostřednictvím písní, a muž, který údajně spal v jedné posteli s malými kluky. Černoch, jehož hudba vyšla z černošské tradice, ale s bílou tváří. Nezvládl popularitu, trpěl paranoiou a celý jeho život byl od dětství řízen autoritami nejprve v podobě otce a později manažerů. Osamělá superstar.

Rodina i jeho profesní tým do poslední chvíle popíraly špatné zprávy o jeho zdravotní kondici. Mluvilo se o rakovině kůže, o jeho posedlosti čistotou a strachem z bakterií různého typu. Teď, po zástavě srdce, se spekuluje, že Jackson bral mnoho různých léků, které mohly způsobit jeho nečekaný konec.

Tisícovky lidí se okamžitě nahrnuly nejen do okolí losangeleské nemocnice, kam byl zpěvák převezen, ale lidé se začali scházet i na ostatních místech, které byly spojeny s jeho životem. V Hollywoodu, u newyorského divadla Apollo, kde jeho rodinnou skupinu Jackson 5 někdy před čtyřiceti lety objevili. Teenageři, mladí otcové s dětmi na krku, v kravatách i kšiltovkách, kazeťák jako z doby jeho největší slávy v 80. letech na rameni, a všichni tančí v rytmu jeho hudby a zpívají Beat it!! Lepší poctu by si asi ani sám Michael nenaplánoval.

  • Michael Jackson autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/718/71775.jpg
  • Truchlící fanynky zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/953/95297.jpg