Cena Jacksonova Thrilleru na eBay raketově vzrostla

Los Angeles - Na portálu eBay je k dostání několik původních vinylových alb Thriller amerického zpěváka Michaela Jacksona, který ve čtvrtek zemřel. Poptávka po ještě nerozbalených deskách je po zprávě o Jacksonově smrti značná a cena jednoho z alb za hodinu a půl od umístění na eBay vystoupala na 1 200 dolarů (asi 22 500 Kč). Nabízejí se ale i domény s Jacksonovým jménem, jedna za téměř deset milionů dolarů. Okamžitě stoupl i prodej desek krále popu na serveru Amazon.

Thriller je nejprodávanějším popovým albem všech dob. Údaje o počtu prodaných nosičů se liší, nejčastěji se však uvádí, že od roku 1982, kdy se album objevilo na trhu, se prodalo více než 100 milionů kopií. 

Aktuálně je reedice desky k 25. výročí jejího vydání nejprodávanějším albem na serveru Amazon. Druhé místo obsadilo album Off the Wall z roku 1979, následované deskou Bad z roku 1987. Poslední studiové album, které Jackson vydal v roce 2001 pod názvem Invincible, se umístilo na serveru Amazon na desátém místě. Ostatní nejprodávanější příčky obsadily kompilace jeho sólové tvorby nebo skladeb nahraných s rodinnou kapelou Jackson 5. 

Nerozbalených vinylových desek alba Thriller je v aukcích na serveru eBay několik a u všech se cena dramaticky zvyšuje. Za klasickou černou desku i se zpěvákovým podpisem činí zahajovací cena u jedné z aukcí 8999,99 USD (asi 168 500 Kč). Kromě alb se krátce po Jacksonově smrti objevily různé upomínkové předměty, ale také internetové domény. 

Například za doménu InMemoryOfTheKing.com chce někdo na portálu eBay zaplatit 9,999.999 dolarů, v přepočtu více než 187 milionů korun. V nabídce je i soubor čtyř doménových jmen SingerMichaelJackson.com, MichaelJacksonsSecrets.com, MichaelJacksonsHeart.com a TheJacko.com. Cena za všechny čtyři domény činí 46 750 dolarů (asi 875 000 Kč) a část výtěžku má získat nadace Elevate Hope, která se specializuje na alternativní metody terapie pro zneužívané a zanedbávané děti.

Americká pop star při londýnské tiskové konferenci 5.3.09
Zdroj: ČT24