Tanec Praha vzdal poctu českým tanečníkům

Praha - Českému tanci patřil páteční závěrečný galavečer festivalu Tanec Praha. V programu v O2 areně se divákům představily domácí soubory, s nimiž spolupracovali proslulí zahraniční choreografové. Byly také uděleny tři ceny, z nichž tu nejprestižnější, Cenu Sazky za objev v tanci, obdržela tanečnice a choreografka Kateřina Stupecká. 21. ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla se letos konal v rekordní délce v devíti městech ČR. V regionech skončí až 28. června vystoupením švýcarského souboru Drift v ostravském Divadle Loutek.

Předloňská absolventka konzervatoře Duncan Centre Kateřina Stupecká svým sólem s názvem Da Capo zaujala mezinárodní porotu, která na její práci ocenila především celistvost choreografie, souznění všech aspektů díla. Cena Sazky spojená s finanční odměnou 400 tisíc Kč na vznik nové inscenace a možností realizovat ji v prostorách divadla Ponec je nejvyšším tuzemským oceněním v oblasti současného tance. Stupecká s choreografií na hudbu soudobého skladatele Kryštofa Mařatky již loni uspěla v mezinárodní choreografické soutěži o Cenu Jarmily Jeřábkové.

Mezi nominacemi na letošní ocenění byli ještě soubor DOT504 s choreografií 100 Wounded Tears, Lenka Bartůňková a Dora Hoštová (Do světa), soubor 420people (Golden Crock), Adéla Laštovková Stodolová (Malá smrt), soubor Nanohach (Miluj mě) a Jiří Bartovanec (When my mind is rocking, I know it's 7).

Další cenou udělenou během večera byla cena Tanečník roku, kterou získala Nataša Novotná ze souboru 420people. Za její výkony na českých pódiích, na která přináší špičkový současný tanec spolu s tanečníkem a choreografem Václavem Kunešem, ji letos ocenila i porota prestižní ceny Thálie. Dalšími dvěma finalisty páteční ceny byli Eliška Kašparová (NANOHACH) a Pavel Mašek (DOT 504).

Pro cenu si přišel také Karel Vaněk, jehož choreografii Orphans označili diváci dubnového festivalu Česká taneční platforma za nejlepší dílo přehlídky. Autor věnoval choreografii své zesnulé taneční a životní partnerce Evě Černé, které poděkoval za 25 let trvající inspiraci i při přebírání ceny v O2 areně.

Během večera se divákům představily domácí soubory, s nimiž spolupracovali proslulí zahraniční choreografové: vedle 420people, kteří mají na svém repertoáru dílo od choreografa Ohada Naharina, skupina NANOHACH, která pracovala s Nigelem Charnockem, a soubor DOT504, který přizval Jozefa Fručeka a Lindu Kapetaneaovou. Na úvod galavečera zhlédli diváci dvě laserové show, které skupina TOW s úspěchem předváděla při příležitosti zahájení předsednictví České republiky EU.