Česko-německá výstava: Keltové a Germáni v Japonském paláci

Drážďany - Jedinečné české nálezy z keltské doby jsou k vidění na česko-německé archeologické výstavě, která se dnes otvírá v Japonském paláci v Drážďanech. Organizátorem expozice Keltové a Germáni na Labi je saský Zemský úřad pro archeologii, podílejí se na něm ale i české instituce; popisky u exponátů jsou dvojjazyčné. Až do 22. prosince je k vidění například unikátní keltská zlatá mince, nalezená v obci Hrušovka na Litoměřicku, která nebyla nikdy v Česku veřejně vystavena.

Exponát do saské metropole zapůjčilo Regionální muzeum v Teplicích spolu s dalšími padesáti předměty. Jde o hliněné, bronzové, železné a skleněné nádoby, ozdoby a nástroje z šestého až prvního století před naším letopočtem. Všechny dokládají přítomnost Keltů a starých Germánů v severozápadních Čechách.

Život lidí na březích Labe 500 let před naším letopočtem i během prvních 500 let našeho letopočtu přibližuje výstava pomocí tematických okruhů - oděv a šperky, zbraně, pohřební rituály a každodenní život lidí.

Mezi nejvýznamnější vystavené nálezy patří kromě zlaté mince z Hrušovky také další dvě zápůjčky z Teplic: labutí mísa z Radovesic s etruskými vlivy a pozlacený cedník ze světce s děrováním ve tvaru kříže. K unikátním exponátům, které poskytla saská strana, se počítá hrob válečníka z Liebau s předměty keltského původu.

Drážďanská výstava je určena především dětem a mládeži, a proto tvoří její podstatnou část doprovodný pedagogický program pro školy. Vstup je zdarma.