Vzpomínka na Kaplického, architekta budoucnosti

Londýn - V londýnském Muzeu designu začala výstava věnovaná architektu Janu Kaplickému, který podstatnou část své kariéry vybudoval právě v Londýně. Zhruba tři desítky Kaplického návrhů zarámoval kurátor výstavy do londýnského panoramatu. Fotografie, filmové záznamy a modely staveb jsou umístěny na dlouhém stole podél okna nad Temží. Záměrem kurátora bylo zachytit atmosféru Kaplického studia, z něhož jako by architekt před chvílí odešel.

Čtyřicetiletá kariéra v Londýně přinesla Kaplickému profesionální ocenění a také přátele, kteří na něho nezapomínají. „Ředitel muzea Deyan Sudjic byl Janovým blízkým přítelem a výstavu uspořádal jako poctu známému architektovi a také na oslavu jeho nepřehlédnutelného díla,“ uvedl mluvčí Muzea designu Ashley Woodfield.

Do Londýna odešel Kaplický z tehdejšího Československa v roce 1968. Našel tu svůj druhý domov a také práci. Pracoval pro slavné architekty Richarda Rogerse a Normana Fostera. V roce 1979 založil s Davidem Nixonem ateliér Future Systems. Záběr jeho návrhů byl mimořádně široký, ať už šlo o tvary, barvy nebo materiály.

Reportáž Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Výstava zachycuje jen výřez z jeho tvorby - model plovoucího mostu v londýnské čtvrti Canary Wharf, návrh přístavu v Jokohamě, domů v Kentu či v Brně nebo model koncertní síně plánované pro České Budějovice.

Architektonický tvar, pro který se ujal název blob, se v Kaplického tvorbě objevil v roce 1985 v návrhu na dostavbu nároží Trafalgarského náměstí v Londýně.

„Ta reakce byla strašlivá, to opravdu nenechalo nikoho klidným. Byla to první soutěž, kde Johan udělal objekt, který opravdu všichni zaznamenali. Bylo to ve všech novinách, všichni o tom mluvili, ale nikomu se to nelíbilo,“ vzpomíná architektka Eva Jiřičná. Na londýnské výstavě jsou i tři modely pražského blobu - Národní knihovny - v různých fázích vývoje projektu.

Výstava s názvem Vzpomínka na Jana Kaplického, architekta budoucnosti, potrvá do 1. listopadu.

Návrh zesnulého architekta Jana Kaplického na novou budovu Národní knihovny
Zdroj: ČT24