Loutkářská Chrudim představí přes tři desítky divadelních souborů

Chrudim - Přes tři desítky souborů přijedou do Chrudimi na 58. ročník celostátní přehlídky amatérského loutkářství Loutkářská Chrudim, která dnes začíná. Během šesti dnů čekají návštěvníky kromě divadelních představení také hudební vystoupení. Zájemci se mohou zúčastnit i odborných seminářů určených i pro začátečníky či rodiče s dětmi.

Předzvěstí přehlídky byl úterní inspirativní program s názvem Andromache v podání souboru Geisslers Hofcomoedianten, které se specializuje na barokní divadlo. Od čtvrtka je na každý den naplánováno několik představení, které se uskuteční většinou na velké a malé scéně Divadla Karla Pippicha, někdy též v Regionálním muzeu v prostoru mezi šatnami nazvaném Mash nebo v prvním patře na scéně Med. Divadlo Mimotaurus si pro svůj noční inspirativní program Zatracený děcko vybralo park Republiky za divadlem.

Oblíbenou atrakcí bývá Loutkářský štrúdl, během nějž budou ve čtvrtek odpoledne a večer po celém Resselově náměstí vystupovat loutkářské soubory, hudebníci a kejklíři, průvod poté projde městem k divadlu, kde bude přehlídka oficiálně zahájena. Na další festivalové večery jsou připraveny koncerty Pavla Dobeše, sester Steinových, Tomáše Kluse a Jaroslava Hutky.

Závěr festivalu tradičně obstará 7. července Loutkářský bál v restaurantu Modrá hvězda, kde budou také ve 21:00 vyhlášeny výsledky přehlídky. Zároveň s Loutkářskou Chrudimí bude otevřená výstava fotografií České loutky v Mexiku ve foyer Divadla Karla Pippicha. Kompletní program je zveřejněn na http://www.chbeseda.cz/program.