Do Apollonova chrámu mohou i lidé neurození

Lednice/Valtice - Po tříleté rekonstrukci otevřeli památkáři poprvé v historii i pro veřejnost dveře Apollonova chrámu v Lednicko-valtickém areálu. Empírový zámeček zasvěcený antickému bohu slunce a světla má za sebou opravy v hodnotě šesti milionů korun. Rekonstrukce se zaměřila především na venkovní plášť, restaurování sochařské výzdoby a opravu horní terasy.

Sochy od Josefa Kliebera zdobily původně Chrám múz, který stál nedaleko Apollonova chrámu a který byl zrušen. Výzdoba byla převezena do nově postaveného empírového zámečku zasvěcenému antickému bohovi. Vybudován byl na počátku 19. století, aby zpříjemnil život lichtenštejnskému dvoru.

Vznikl na břehu Mlýnského potoka a byl jedním ze saletů - samostatně stojících budov, které byly kdysi postaveny, aby architektonicky zkrášlily okolí zámku v Lednici, který obklopuje třicetihektarový park. Nedaleko Apollonova chrámu lze najít ještě dalších čtrnáct výletních objektů.

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Střecha zámečku sloužila jako vyhlídka. „Terasa je orientována směrem na západ a je z ní vidět na hlavní ose budova lednického zámku, napravo minaret a vlevo krajinu směrem k Valticím,“ vysvětluje kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková. Lednicko-valtický areál je zapsán na seznamu UNESCO.