Každý správný kořen jede do Litoměřic

Litoměřice – Především za atmosférou, překvapením a objevováním se jezdí na hudební festival na břehu Labe – Litoměřický kořen. Jeho patnáctý ročník se tento víkend koná v litoměřickém letním kině a jeho okolí a stejně jako ty předchozí klade důraz na originalitu, nezaměnitelnost a osobitost účinkujících. V české premiéře na něm letos vystoupí zeleninový orchestr Vienna Vegetable Orchestra, mezi jehož nástroji nechybí ani kořenová zelenina.

Na trumpety z papriky, housle z pórku nebo flétnu z mrkve hraje „zeleninový orchestr“ převážně vlastní skladby, ale v repertoáru má třeba i Radeckého pochod. Své nástroje má skupina tak ráda, že je po koncertě spolu s publikem sní – přímo na pódiu z nich uvaří polévku.

I když Vienna Vegetable Orchestra je bezesporu nejkurióznějším bodem litoměřického programu, není zdaleka jediným. Údajně nejzajímavější ženský hlas na současné berlínské scéně mohou návštěvníci slyšet při vystoupení skupiny Arjopa, která míchá tradiční tuvijské písně s hypnotickými beaty.

Z daleké maďarské vesnice přijede rodinná cikánská kapela Parno Graszt. A temperamentní hudebník s vizáží sňatkového podvodníka Peppe Voltarelli zahraje spolu s přáteli mix kalabrijské a pouliční hudby. Více o festivalu.