V Ostravě začal festival pro fajnšmekry Colours of Ostrava

Ostrava - Spíše fajnšmekrovské než komerčně líbivé hudební kousky nabídne jeden z největších hudebních festivalů v Česku Colours of Ostrava. Představí se na něm 28 zahraničních a 52 českých kapel, 11 divadelních souborů a deset dýdžejů. Čtyřdenní hudební maraton zahájila dnes estonsko-ukrajinská skupina Svjata Vatra. Vrcholem dnešního programu byl britský skladatel Michael Nyman. Role moderátora hlavní scény letošního ročníku se zhostil herec, hudebník a renesanční osobnost Jan Budař.

Kromě pravidelných Budařových vstupů se návštěvníci mohou těšit na jeho koncert s vlastní kapelou Eliščin Band. „Mám velikou radost, že budeme hrát poprvé v životě na tom velikém festivalu Colours of Ostrava a hlavně jsme slyšeli, že tam bývá publikum více než skvělé. Takže já se těším, jak na to moderování všech večerů na tom největším pódiu, tak i na to, že si tam s naší kapelou zahrajeme,“ řekl svým osobitým způsobem Budař.

Pořadatelé se musejí postarat o 500 hudebníků. Nejvíce vybavení bude mít jedenáctičlenná formace Davida Byrnea, která do Ostravy přijede ve třech autobusech. Naopak nejméně toho bude mít Jaromír Nohavica a Jon Anderson z kapely Yes. Nohavica přijede jen s kytarou a harmonikou, Anderson pak s manželkou, kytarou a třemi kufry.

Vstup Marty Pilařové z festivalu (zdroj: ČT24)

Britský skladatel Michael Nyman - proslul především hudbou k oscarovému filmu Piano a mnoha snímkům režiséra Petera Greenawaye. Nyman je vysoce uznávaným avantgardním skladatelem a téměř renesančním autorem mnoha současných děl (opery, koncerty, instalace, módní přehlídky i hudba k počítačovým hrám). Do Ostravy přijede se svým jedenáctičlenným bandem. Zahraje výběr svých skladeb z filmů režisérů Petera Greenawaye, Michaela Winterbottoma, Neila Jordana a samozřejmě z filmu Piano.

V České republice vystoupil Michael Nyman v roce 1999 a 2005 na festivalu Struny podzimu. Kromě hudby je vášnivým fotografem, letos v lednu proběhla v britském městečku Bexhill-on-Sea první výstava jeho fotografických a videoartových děl.

Program festivalu se bude odehrávat na 11 scénách a nabídne i bohatý doprovodný program - divadelní představení, diskuse, filmy v kinokavárně, workshopy a dětský svět. Hudební program se kromě tradičních festivalových areálů na Černé louce a Slezskoostravském hradě rozprostře po celé Ostravě, od evangelického kostela přes náměstí až po kluby Templ a Fabric.

Čtyřdenní přehlídku uzavře americký funkový saxofonista, zpěvák a velký showman Maceo Parker.

Festival Colours of Ostrava

je držitelem cen Anděl za Událost roku 2005 a 2006 (za rok 2007 byl na toto ocenění nominován) a v anketě ALMA se stal třikrát po sobě Hudební událostí roku. Loni jej navštívilo přes 22 000 návštěvníků. Na 12 scénách se představilo více než 100 kapel a DJs včele se Sinéad O´Connor, Happy Mondays, Goldfrapp, Gogol Bordello či Janem Garbarkem a Habibem Koité. Festival se sice koná blízko centra Ostravy, ale v části, kde jsou parky, stromy, zeleň a v okolí Slezskoostravského hradu, takže akce nabízí správnou letní pohodu.

Hospodářská krize je citelná i na festivalech. Zájem sponzorů klesá. Některým akcím se značně ztenčil rozpočet, Colours of Ostrava si zatím drží svou úroveň. „Festival Colours of Ostrava si vybudoval takové jméno, že se nám daří získávat i v této složité době hvězdy zvučných jmen za poměrně dobrých finančních nároků,“ upozornila na výjimečnost festivalu jeho ředitelka Zlata Holušová.

  • Jan Budař zdroj: Colours of Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/976/97565.jpg
  • Michael Nyman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/977/97693.jpg