Hvězdy krize z festivalů nevyhání

Praha - V České republice každý rok zanikne několik hudebních festivalů, nahradí je ale zase nové. Letos se jich koná více než sto, účinkují na nich tuzemské i zahraniční hvězdy. Hospodářská krize se ale nevyhýbá ani českým pódiím, zájem sponzorů oproti loňsku upadl. Například rozpočet festivalu Creamfields se ztenčil o polovinu. Oproti tomu aktuální festival Colours of Ostrava hospodaří i letos se stejným rozpočtem.

„Festival Colours of Ostrava nebo Rock for People mají takové jméno, že se jim daří získávat kapely i za příznivější ceny, než je obvyklé,“ domnívá se ředitelka ostravské přehlídky Zlata Holušová.

„My jsme možná na krizi zareagovali takovým podivným způsobem. Udělali jsme festival ještě dražší než v loňském roce. Pozvali jsme víc zajímavých zahraničních kapel, tedy i dražších, ale také jsme lehce zvedli cenu vstupného,“ potvrdil Holušové slova Michal Thomes, pořadatel Rock for People.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Na krizi festivaly reagují různě. Některé sázejí na jistotu, jiné na lákavé hvězdy. „My jsme na krizi reagovali už na podzim, na začátku příprav festivalu, kdy jsme počítali se sníženým počtem partnerů,“ uvedla Holušová.

Hudební festivaly patří v Česku k hlavním kulturním událostem letních prázdnin. Na ty největší, kterých je zhruba pět, přijíždí podle hudebního publicisty Jaroslava Špuláka v průměru 18 až 20 tisíc lidí. Na další tak dva až tři tisíce návštěvníků. Český festivalový svět je navíc velmi dynamický - každý rok několik festivalů zanikne, ihned je ale nahradí nové.