Mojí Evropou jsou brýle, óda i žena

Brusel - Hranice mezi politikou a současným uměním hledá výstava designu Moje Evropa, která v Bruselu představuje české umělce, designéry a architekty. EHSV oslovilo čtyřicet z nich, aby vytvořili objekty, kterými vyjádří své chápání Evropy a evropské integrace. Návštěvníci tak na výstavě objeví brýle snění Petra Nikla nebo náhrdelník z reproduktorů, které hrají Ódu na radost.

Každý z umělců vytvořil pro výstavu nové dílo a k němu ještě připojil větu, která jeho vztah k Evropě vyjadřuje. Kurátorkou projektu je výtvarnice a designérka Eva Eislerová.

„Chtěla jsem dát dohromady společenství silných individualit, působících v různých uměleckých oborech, které by se chopily společného tématu a vytvořily díla, jež by se svou formou i podstatou lišila od jejich obvyklé tvorby. Současně však měla zachycovat osobitost umělce a sdělovat jeho pohled na Evropu,“ popsala Eislerová v úvodu ke katalogu svůj záměr.

Reportáž Evy Hrnčířové a Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Svůj vztah ke starému kontinentu mohli čeští architekti a designéři vyjádřit dle libosti. Petr Nikl vytvořil například brýle snění, architekti Josef Pleskot a Jan Kaplický jsou na výstavě zastoupeni jemným šperkařským uměním. V Evropě vidí oba především ženu.

V sídle EHSV bude Moje Evropa vystavena do konce srpna. Pak se přesune do Centra současného umění DOX za Entropou. Plastika Davida Černého koneckonců také ukázala, jak tenká je hranice mezi uměním a politikou.  

  • Z výstavy Moje Evropa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/978/97788.jpg
  • Z výstavy Moje Evropa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/978/97787.jpg