Křišťálový glóbus putuje za Andělem u moře

Karlovy Vary – Veselou tečkou za 44. ročníkem karlovarského festivalu je půlnoční promítání komedie plné rocku konce 60. let Piráti na vlnách. Ještě předtím byly ale vyhlášeny ceny a na slavnostním ceremoniálu předány Křišťálové glóby. Vítězným snímkem letošního ročníku se stal celovečerní debut belgického režiséra a scenáristy Frédérica Dumonta Anděl u moře. Závěrečným večerem, jehož záznam najdete v archivu iVysílání nebo v tomto článku, tradičně provázel mile vtipný Marek Eben.

Slavnostní zakončení, stejně jako zahájení, uvedla v hotelu Thermal snová show v režii bratrů Cabanů. „Kdo by řekl, že kus igelitu a několik zahradních vysavačů na listí může přinést takový umělecký zážitek,“ okomentoval úvod Eben.

Pak už se na pódiu střídaly osobnosti filmového světa, ať už v rolích předávajících, nebo oceněných, s festivalovými znělkami. V nich účinkovali ti, kteří byli oceněni Křišťálovým glóbem za mimořádný přínos světové kinematografii. V krátkých vypointovaných příbězích ukázali, k čemu všemu se dá cena karlovarského festivalu využít. Kupříkladu Andy Garcia těžkou soškou rozbíjel zámek u dveří svého přítele, Danny DeVito telefon, který ho budil, a Miloš Forman prášky.

Letos si glóbus za mimořádný přínos z pódia odnesl americký herec, producent a i čerstvý režisér John Malkovich. „Je zvláštní být odměněn cenou za něco, za co jsem byl oceněn už mnohokrát a mnoha způsoby. Setkal jsem se s báječnými lidmi a pracoval jsem s takovými osobnostmi, že si toho opravdu vážím,“ prohlásil v děkovací řeči.

A v reakci na íránského režiséra snímku Dvacet Abdolrezu Kahaniho, který při přebírání sošky požádal publikum, aby potleskem povzbudilo íránský lid, ještě dodal: „Chtěl bych říct tomu mladému íránskému režisérovi, že lidé na vás myslí, opravdu, na celé řadě míst. A připomíná mi to, že jsem se kdysi velice moudře rozhodl, kam pojedu, a přijel jsem na inauguraci prezidenta Havla. Chci vám říct, že váš čas taky přijde, a přeji vám hodně štěstí.“

V hledišti se kromě Malkoviche a ostatních oceněných usadili i další hosté z uměleckého a také politického světa. Například ministr zahraničních věcí Jan Kohout nebo ministr pro evropské záležitosti Štefan Fülle. Umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová měla z pravé strany za souseda Václava Havla a jeho manželku, z levé Antonia Banderase. Ten byl také jedním z předávajících. Sám včera převzal Cenu prezidenta festivalu. „Tenhle glóbus je trochu větší než ten, který dali mně,“ podivil se dnes, „ale třeba ten můj ještě vyroste.“

Slavnostní ceremoniál uzavřel prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška: „Před devíti dny jsem vás vítal na 44. ročníku, utekl jako voda, která na nás padala letos z nebe víc, než bychom si přáli. Festival pomalu končí a já bych chtěl poděkovat všem, kteří se na něm podíleli. A také vás pozvat na další ročník, který se bude konat od 2. do 10. července.“

Křišťálový glóbus pro nejlepší film festivalu si odnesl belgicko-kanadský snímek Anděl u moře režiséra Frédérica Dumonta. Film vypráví o hořkém dětství malého Louise, který vyrůstá s milovaným, ale maniodepresivním otcem. Zvláštní cenu poroty získal íránský film Dvacet režiséra Abdolrezy Kahani o zaměstnancích malé jídelny, která má být za několik dní uzavřena.

Cenu za režii udělila porota, vedená producentkou Claudií Ossardovou, komedii Whisky s vodkou německého režiséra Andrease Dresena. Jeho film ve filmu sleduje stárnoucího herce Otta, který se na natáčení musí potýkat s dodaným náhradníkem. „Opravdu bych chtěl poděkovat porotě za její specifický smysl pro humor,“ prohlásil rozesmátý režisér při přebírání ocenění.

Sošky za nejlepší herecký mužský výkon byly rozdány dvě. Jednu získal Olivier Gourmet, který v Andělovi u moře ztvárnil problematického otce hlavního hrdiny, druhou pak slavný americký herec Paul Giamatti, který hrál sebe samého ve filmu Duše Paula Giamattiho. Uděleno bylo i zvláštní uznání patnáctiletému Filipu Garbaczovi, který v polských Sviňkách strhujícím způsobem ztvárnil mladého premianta, z něhož se stane dětský prostitut.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Paprika Steen za roli v dramatu Potlesk. „Představte si, že by dceru pojmenovali Dýně, to by nebylo nejlepší jméno pro filmovou herečku,“ zažertoval Eben po udiveném zjištění, že zvláštní jméno dali Paprice opravdu rodiče, a nejde o pseudonym.

V soutěži Na východ od Západu bodoval ruský snímek Jeden a půl pokoje Andreje Chržanovského, který vypráví životní příběh básníka Josifa Brodského a jeho rodiny. Ocenění si vysloužil „za rozmanité prostředky, jimiž je vyjádřeno skloubení umělce s jeho vlastí, a za hluboké filozofické porozumnění Východu a Západu“. Zvláštní uznání získala polská Prasklina Michała Rosy. 

dokumentární sekci ocenila porota snímek Osadné natočený v česko-slovenské koprodukci. Pro cenu si přišli dokumentaristé na pódium s plyšovými euromedvídky, měli být pozdravem pro Rusíny z Osadné, neboť symbolem Rusínů je prý medvěd. Zvláštní uznání získal americký snímek Žijeme na veřejnosti režisérky Ondi Timonerové. Mezi dokumenty do 30 minut nejvíce zaujal německo-indicko-pákistánský Wagah a zvláštní uznání získal polský Než to začne bolet. Cenu diváků si odnesl snímek Na velikosti záleží.

Uděleno bylo také šest nestatutárních cen. Jejich přehled, stejně jako přehled ostatních ocenění, najdete v příloze. O jednotlivých filmech si můžete podrobněji přečíst zde nebo se vydat do Aera či do Světozoru na Ozvěny aneb Šary Vary. Celý karlovarský festival si den po dni můžete připomenout ve Festivalových vteřinách.

  • Andrej Chržanovskij: Jeden a půl pokoje (Hlavní cena soutěže Na východ od Západu) na 44. ročníku MFF KV zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98047.jpg
  • Paprika Steenová přebírá cenu za nejlepší ženský herecký výkon od Roy Mardsena zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98051.jpg
  • John Malkovich a Jiří Bartoška na slavnostním zakončení 44. ročníku MFF Karlovy Vary zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98046.jpg
  • Anděl u moře zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98040.jpg
  • Whisky s vodkou zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/971/97039.jpg
  • Sviňky zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98042.jpg
  • Potlesk zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98043.jpg
  • František Krahenbiel, Marko Škop a Jan Meliš: Osadné (Cena za nejlepší dokumentární film) zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98050.jpg