Vše o mužích i o ženách se dozvíte na Vyšehradě

Praha - Léto hereckých osobností trvá čtyři měsíce - od června do září. Hraje se v Praze a v Bratislavě - i herecké obsazení je česko-slovenské. V pražské části se v červenci tři komedie přesouvají zpod divadelních střech na Letní scénu Vyšehrad. "Začali jsme v pondělí komedií Zdravý nemocný s Karlem Rodenem v hlavní roli. V pátek Zdravého nemocného vystřídá Vše o mužích a potom přichází Vše o ženách," prozradil program producent Léta hereckých osobností Michal Hrubý.

Zdravý nemocný je Molièrovou poslední hrou. Poté, co odehrál její čtvrtou reprízu, omdlel a ještě téhož večera zemřel. V roli Argana se o tři sta let později představuje Karel Roden. Molièrova hra je hořkou komedií o muži, z něhož hypochondrie udělá sobce. V dalších rolích: Eva Janoušková, Jana Krausová, Kryštof Hádek.

Autorem her Vše o ženách a Vše o mužích je chorvatský dramatik Miro Gavran. V českém nastudování je režírovala Jana Janěková.

Rozhovor s Annou Šiškovou a Michalem Hrubým (zdroj: ČT24)

Vše o ženách je hrou pro tři herečky - Annu Šiškovou, Jitku Schneiderovou a Janu Krausovou. Každá z nich hraje pět ženských postav od holčiček v mateřské školce až po babičky v domově důchodců. I přes ženské obsazení jde o komedii o mužích, kteří se domnívají, že všechno ví, a to nejen o ženách.

Ve Vše o mužích se představují také tři herci - Maroš Kramár, Michal Slaný a Filip Blažek. Hru tvůrci charakterizují takto: Jak muži sami sebe vidí, za co se nestydí i stydí. Aneb jak to dopadá, když se testosteron smíchá s city a striptýzem. Tragikomedie o mužích pro ženy, aby je opět nepochopily.

  • Karel Roden (Argan) v Molièrově hře Zdravý nemocný autor: Petr Šimíček, zdroj: www.studiodva.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/988/98724.jpg
  • Vše o ženách: Anna Šišková, Jitka Schneiderová a Jana Krausová ve hře Mira Gavrana zdroj: www.studiodva.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/988/98715.jpg
  • Vše o mužích: Maroš Kramár, Michal Slaný a Filip Blažek ve hře Mira Gavrana autor: Patrik Borecký, zdroj: www.studiodva.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/988/98717.jpg