Americký snímek zvítězil v projektu Winton Train

Praha - Mezinárodní filmová soutěž projektu Winton Train určená studentům středních a vysokých škol zná své vítěze. Na téma "Inspirace dobrem" se jí zúčastnili mladí tvůrci ve věku od 15 do 26 let. Vítězem studentské filmové soutěže Winton Train se stal snímek My Thanksgiving Američana Penga Wana. Na téma lidskost, slušnost a dobré skutky vyhrál mezi 39 filmy ze 14 zemí světa - například z Česka, Běloruska, Velké Británie, Izraele, USA nebo Jihoafrické republiky.

Jiří Menzel jako jeden z porotců prozradil: „Někdy byly exhibice, někdy to bylo nemotorné, ale film, co vyhrál, byl upřímný. Bylo hezké, že se snažil jenom prostě podat svědectví o dobrém činu.“

Cílem projektu Winton Train je inspirovat mladé lidi skutkem Nicholase Wintona, který před hrůzami války a holocaustu zachránil 669 židovských dětí. „Problém je v tom, že studenti nedělají rádi filmy o dobru, více je zajímá zlo, vraždy, nejrůznější katastrofy, a tak najít filmy o dobrých věcech, potěšující není jednoduché,“ upozornil další porotce Tomasz Pobóg Malinowski.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Já jsem učil na mnoha filmových školách a viděl hodně studentských filmů. Filmy v soutěži byly, tak jak mají být, důležité bylo, že měly zajímavé myšlenky,“ řekl filmový režisér Ivan Passer.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání cen proběhne na konci srpna, v předvečer odjezdu Winton Trainu, který při příležitosti sedmdesátého výročí odjezdu židovských dětí z Československa odveze z Prahy do Londýna válečné pamětníky za sirem Nicolasem Wintonem.