Petr Lébl 29krát na Fresh Film Festu

Praha - Osobnost především divadelního režiséra Petra Lébla (1965-1999), spjatého s pražským Divadlem Na zábradlí, kde působil jako režisér a umělecký ředitel, představí pod záštitou České televize jedna ze sekcí srpnového festivalu Fresh Film Fest. Retrospektiva 29 snímků bude zahrnovat Léblovu režisérskou televizní práci a nabídne i pohled na jeho život v dokumentárních snímcích a televizních pořadech. Letošní Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest se uskuteční v Karlových Varech už od 12. do 16. srpna a nabídne celkem přes 200 snímků.

Petr Lébl se chtěl stát filmařem, ale byl u přijímací komise na FAMU dvakrát odmítnut (zamítací dopis obsahuje klauzuli: „pro nedostatek talentu“). S pomocí producenta Čestmíra Kopeckého se ale později televizní tvorbě mohl věnovat.

Režíroval pro televizi záznamy klasických her, které byly pod jeho vedením současně uváděny v Divadle Na zábradlí. Nejedná se o staticky nasnímané jeviště, ale nejen díky způsobu střihu se ze záznamů her Racek, Naši naši furianti, Fernando Krapp mi napsal dopis, Revizor a Ivanov staly „divadelní filmy“. Festival uvede také filosoficko-diskusní pořad Studio Kroměříž a Studio Kroměříž hledá svou tvář, jejichž byl Lébl autorem i režisérem.

Tvorba Lébla pro televizi zahrnuje i dokumentární filmy. Sekce Fresh Classics seznámí diváky s dokumentárním snímkem Sprayem po zdech, který se věnuje fenoménu graffiti. Dalším pozoruhodným dokumentem z Léblovy dílny je portrét Antonína Jedličky Strážce kouzel. Do role Franze Kafky si Lébla vybral pro svůj film …téma Franz Kafka Pavel Kačírek. Do života Petra Lébla budou moci diváci nahlédnout také v dokumentech Olgy Sommerové Andělé tě hlídají a Zábradlí. Zastoupeno bude i Léblovo amatérské herectví a scénografická práce pod pseudonymem William Novák.

Sekce Fresh Classics je zásadní součástí festivalu Fresh Film Fest od prvního ročníku. V minulých letech byla uvedena například retrospektiva režiséra Emira Kusturici, Jana Němce, Karla Zemana nebo politika a dramatika Václava Havla.

Fresh Film Fest letos udělí pět hlavních cen v pěti sekcích oceněných porotou - tzv. Hlavní soutěži (mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních filmů), Theatre Optique (mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů), Centropa (středoevropská soutěž studentských filmů), Fresh Generation (mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců) a v sekci Kontakt (soutěžní sekce českých nezávislých a amatérských filmů). Více na www.freshfilmfest.net.

Petr Lébl
Zdroj: ČT24/www.reflex.cz