Designové elektrické křeslo je žádané po celém světě

Praha - Osmadvacetiletý český designér Petr Novák vedle úspěchu v Evropě dobyl i Ameriku a Austrálii se svým houpacím křeslem. Svým pohybem vyrábí elektřinu a třeba napájí notebook nebo telefon. Po ocenění, které získal v New Yorku, má designér už desítky nabídek na výrobu a pracuje na dalších překvapivých vynálezech.

Novákův vynález funguje podobně jako parní stroj - pod křeslem je dynamo, pohyblivá klika a setrvačník. Stačí se jen houpat. Vyrobená energie může napájet třeba led lampu nebo se jednoduše ukládá do baterie. „Často jsem na chatě, kde nemám elektřinu, ale mám tam houpací křeslo. Tak mě napadlo, jaké by to bylo, kdybych si vyráběl elektřinu a byla by to ta pravá ekologie,“ vysvětluje designér.

Houpací křeslo vyvolalo překvapivý ohlas. „To je fantastické, jak dokázal otevřít debatu mezi designem, technologiemi a energií na mezinárodní scéně,“ nešetří chválou designér Tomáš Zikan. Houpací židle zaujala natolik, že Novák má už objednávky na desítky kusů. Myšlenka ekologického křesla upoutala i architekta a profesora designu Franka Minnaerta, který zařadil houpací židli do prestižní přehlídky světového designu v australském Sydney.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

O houpací křeslo má zájem také britská agentura Jack Morton, příští rok ho chtějí představit v Londýně, New Yorku, Tokiu nebo Frankfurtu. „Pro mě jsou všechna ocenění, která jsou ze zahraničí a nejsou zatížena nějak domácím prostředím, velmi cenná,“ hodnotí zájem Novák. 

Lenošení v houpacím křesle, které vyrábí elektřinu, není jediný ekologický nápad Petra Nováka. Momentálně pracuje i na designově propracované jachtě nebo automobilu.