V Galerii Albertovec odkrývají dobrou duši všech bytostí

Praha - V Galerii Albertovec je instalovaná výstava, která odráží umělecké vnímání slezské krajiny tradicí spojené s koňmi. Pod názvem Animo Anima, což by se volně dalo přeložit jako "fascinace duší", vystavují svá díla mladí sochaři spojení s ateliérem sochařství Kurta Gebauera. Všichni jsou fascinováni prostředím obnovovaného hřebčína v Albertovci a své projekty připravili doslova na míru zdejší atmosféře. Více než rok připravovali své sochy, instalace, videa i fotografie, aby je vystavili v prostředí, jímž se inspirovali.

„Animo není to animo, tedy to zvíře, jak by se na český pohled zdálo (škoda, že nás neučili latinu), ale je to z italštiny dobrá nálada, chuť na něco, zájem o něco. Takže ten název se povedl. Anima je latinsky duše. Bez dobré nálady a chuti na něco žádná duše snad ani nežije, ať jde o živočicha-člověka, nebo živočicha-zvíře. Dobrá nálada a duše živočicha je dobré motto pro výstavu. Duše je považována za životní princip a přisuzuje se všem živým jsoucnům, tj. rostlinám i zvířatům, ač v rozličné kvalitě či stupni,“ uvádějí organizátoři k výstavě.

Výstavě předcházel v minulém roce projekt s Veronikou Bromovou a studenty AVU v Praze s podtitulem Zvíře ve mně, vystavený v pražské galerii Hala C. Byla to výrazná radost z živočišnosti, která byla společná studentům obou ateliérů. V současné výstavě je viditelná výrazná inspirace slezskou krajinou, zažitou studenty a absolventy každoročními pobyty v Hradci nad Moravicí. Meditace o krajině, já-živočich, my a naši kamarádi zvířata, historické archetypy těchto motivů, samozřejmě nadsázka a ironie. Každý si dělá to, co v něm vybublá pod vlivem nových zážitků.

Vystavující: Petr Bařinka, Kateřina Braunová, Štěpán Čapek, Zuzana Čížková, Kurt Gebauer, Lenka Janušková, Ivana Junková, Marie Hladíková, Eva Hronovská, Denisa Hřičiščová, Lenka Hubená, Michal Kohút, Zorka Krejčí, Barbora Krejčířová, Matouš Lipus, Barbora Maštrlová, Jiří Merčák, Daniel Paul, Hana Poislová, Markéta Poislová, Adam Rybka, Zdeněk Ruffer, Helena Sequensová, Jan Slovenčík, Adam Stanko, Štěpán Soukup, Dagmar Šubrtová, Petra Vlachynská, Diana Winklerová a další.

Společně s výstavou Animo Anima se v Galerii Albertovec otvírá expozice s názvem Na koni, která je průřezem tvorby let 1993-2009 architekta Ivana Kroupy.

Areál Albertovec

Panský dvůr Albertovec (dříve Hilvetihof), založil Eduard, kníže Lichnovský, v roce 1818. Již od počátku byl Albertovec významným hospodářským střediskem a centrálním sídlem panství, které zahrnovalo dvaatřicet rozsáhlých dvorů a usedlostí s všestrannou zemědělskou výrobou. Pozemky se rozprostíraly na území jihovýchodního Pruska, dnešního Polska a Slezska od Hlučína po Ratiboř.

  • Animo Anima autor: ČT24, zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1007/100614.jpg
  • Ivan Kroupa - Architekti zdroj: Ivan Kroupa - Architekti http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1007/100616.jpg