Salcburský hudební festival začal úspěšně Händelovým oratoriem

Salcburk - Jeden z největších a nejvýznamnějších hudebních festivalů byl zahájen 25. července. V Salcburku potrvá do 30. srpna. Slavnostní zahájení tentokrát obstaralo Händelovo oratorium Theodora. Čtyřhodinové představení, které odměnilo publikum aplausem, si vysloužilo pozitivní kritiky. Barokní oratorium Theodora lidé viděli a slyšeli poprvé v roce 1750. Při svém prvním uvedení propadlo. Organizátoři letošních hudebních slavností zvolili Händelovo dílo proto, že letos je to 250 let od skladatelova úmrtí.

Dílo je podle odborníků ve skutečnosti statické, zdlouhavé a nedramatické. Pojednává o dvou mučednících v dobách pronásledování křesťanů Římany. Sobotní večer byl ale se vším všudy velký úspěch. Režisérovi Christofu Loyovi se podařilo dát dílu tempo. Navíc z něj udělal současný příběh, v němž se jedná o zacházení s náboženskými menšinami či o emancipaci žen. Zdlouhavé čtyřhodinové představení se tak díky moderní inscenaci, scéně či hudebním a pěveckým výkonům prý stalo událostí. Freiburgský barokní orchestr dirigoval Ivor Bolton. V titulní roli vystoupila sopranistka Christine Schäferová. Zpíval Salcburský Bachův sbor.

Zahájení si nenechali ujít mnozí politici a celebrity. Po červeném koberci před koncertní síní se prošel rakouský kancléř i prezident, představitelé šlechty, známé herečky či populární německý moderátor Thomas Gottschalk. „Byla to pěkná inscenace. Člověk by to ale mohl také vyprávět svižněji,“ řekl po čtyřhodinovém představení.

Hudební festival v Salcburku

výrazně přispěl ke slávě Salcburku a k rozvoji hudební kultury na celém světě. Je bezesporu jedním z největších hudebních festivalů všech dob. Salcburský festival se od svého založení vyznačuje nejvyšší hudební kvalitou, kterou zaručují nejlepší světoví umělci, a zdařilou kombinací klasické a soudobé hudby. Festival se zrodil 22. srpna 1920 ve chvíli, kdy poprvé zaznělo na náměstí před salcburským chrámem volání „Jedermann“ (název rakouské národní hry o lidské morálce). Autorem hry Jedermann je Hugo von Hofmannsthal a jejím prvním režisérem byl Max Reinhardt.