Bayreuther Festspiele: Fronta na Wagnera se s novým vedením nezkrátí

Bayreuth - V německém Bayreuthu začal legendární festival věnovaný odkazu skladatele Richarda Wagnera. Do čela pětitýdenních hudebních slavností se poprvé po téměř šedesáti letech nepostavil skladatelův vnuk Wolfgang Wagner. Nahradily ho skladatelovy pravnučky Katharina a její nevlastní sestra Eva. Festival se koná po devětaosmdesáté, první ročník rozezněl bavorské město už v roce 1876.

Věhlas tehdy čtyřiašedesátiletého Richarda Wagnera byl obrovský - jeho pojetí opery znamenalo revoluci v dějinách hudby. Na úvodní večer zavítala umělecká a intelektuální elita tehdejší Evropy, mezi jinými i Fridrich Nietzche či Petr Iljič Čajkovskij.

Milovníci Wagnera čekají na vstupenky i několik let

Reportáž M. Kubaše + rozhovor s Martinem Nejedlým (zdroj: ČT24)

Od té doby se stal z festivalu fenomén, za kterým se sjíždějí fanoušci z celého světa. Poptávka po vstupenkách každoročně osmkrát až devětkrát převyšuje nabídku. I na letošní ročník jsou lístky už dávno vyprodány.

Průměrná čekací doba dosahuje několika let. „Vyplníte formulář, zašlete ho na adresu Festspielhausu a dostanete odpověď, že bohužel kvůli velkému zájmu nemohl být váš požadavek kladně vyřízen. Ale dostanete formulář na vyplnění žádosti pro příští rok,“ popisuje peripetie jednatel Společnosti Richarda Wagnera Martin Nejedlý.

Letošní ročník - nové vedení, osvědčené opery a plány

Festival, který se zkompromitoval za nacistického režimu, obnovil v roce 1951 vnuk slavného skladatele Wolfgang společně s bratrem Wielandem. Po Wielandově smrti v roce 1966 jej Wolfgang řídil sám, letos devadesátiletý patriarcha ale předal žezlo svým dvěma dcerám Evě Wagnerové-Pasquirové a Katharině Wagnerové. Ta se chystá festival obohatit o díla z Wagnerova mládí a také přispět k tvorbě výrazných představení, neboť festival v poslední době nepřinášel téměř žádné scénické úspěchy.

Na letošním 98. ročníku, kdy se obě sestry budou teprve „zaběhávat“, nelze ještě žádné výrazné proměny očekávat. Jedinou novou inscenací bude Bludný Holanďan adaptovaný pro dětské publikum. Celkem bude uvedeno třicet představení sedmi Wagnerových oper.

Pro jejich uvedení nechal skladatel bayreuthské divadlo náročně zrekonstruovat - hlediště přetvořil do tvaru řeckého amfiteátru a celý orchestr ukryl do dnes již běžného orchestřiště. „Posiluje to akustiku. Pěvci mají větší prostor pro svůj výraz, nemusejí překřikovat orchestr a orchestr je potom skvěle sehrán s hlasem,“ vysvětlil Nejedlý.

Jako každý rok zazní i letos legendární Prsten Nibelungův, jehož provedení, tedy všech čtyř částí, trvá více než šestnáct hodin. Na 98. ročníku festivalu bude uvedeno celkem třicet představení sedmi oper. Festival převezme Tristana a Isoldu z roku 2005, znovu se na jevišti objeví Parsifal a Mistři pěvci norimberští, za něž byla Katharina Wagnerová v minulých dvou ročnících jako autorka inscenace vypískána. Wagnerovský festival potrvá do 28. srpna.

  • Soumrak bohů - čtvrtá opera z Wagnerova Prstenu Nibelungova - na Wagnerovských slavnostech v Bayreuthu 2007 autor: Jochen Quast, zdroj: www.bayreuther-festspiele.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1015/101404.jpg
  • Zkouška Parsifala na Wagnerovských slavnostech v Bayreuthu 2008 autor: Enrico Nawrath, zdroj: www.bayreuther-festspiele.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1015/101402.jpg
  • Das Rheingold - první ze čtyř oper Wagnerova Prstenu Nibelungova - na Wagnerovském festivalu v Bayreuthu 2007 autor: Jörg Schulze, zdroj: www.bayreuther-festspiele.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1014/101400.jpg