Sázavafest - hudba, bláto a dobrá nálada

Praha - V Kácově na Kutnohorsku dnes začíná 9. ročník multižánrového festivalu O2 Sázavafest. Jedna z nejvýznamnějších hudebních akcí nabídne čtyři hudební scény, na kterých do neděle 2. srpna vystoupí více než 150 účinkujících z České republiky i ze zahraničí. Hlavní hvězdou festivalu v Kácově bude americký skladatel a zpěvák Moby, který zahraje během pátečního programu na závěr svého evropského turné.

Z dalších zahraničních hostů se hudební fanoušci mohou těšit na skotského zpěváka Jimmyho Somervilla, německé Die Happy s českou zpěvačkou Martou Jandovou, britskou triphopovou legendu Freak Power nebo nizozemské The Gathering. Z tuzemských hvězd v Kácově zahrají například objev loňského roku Marek Ztracený nebo skupiny Monkey Business, Chinaski, Wohnout, UDG, Support Lesbiens, J.A.R. a další. Pořadatelé očekávají návštěvu až 20.000 lidí.

Před zahájením mají však pořadatelé problémy s rozmočeným terénem. Místo u Sázavy, kde vyrostla 4 pódia, bylo kvůli sobotním dešťům rozbahněné. „Věnujeme se povrchu v areálu, kde budujeme odtokové kanály, studny a čerpadla, aby bylo vše připraveno, až dorazí první návštěvníci. Tohle léto je pro pořadatele festivalů opravdu hrozné,“ zabědoval Pavel Kloupar, pořadatel festivalu.

Dnešní program, zatím bez zahraničních hostů, začne ve 12:00. Milovníci tuzemské hudby mohou mimo jiné navštívit vystoupení skupin Plexis, Visací zámek, Toxique, Psí vojáci nebo zpěváků Jana Spáleného či Xindla X.

Z dosud uskutečněných letních festivalů je zřejmé, že o letní hudební zábavu je zájem. Například na Colours of Ostrava byly poprvé v historii vyprodány všechny lístky - na festival se sjelo rekordních 22.000 lidí. Podobnou a opět rekordní účast zaznamenali pořadatelé Benátské noci, která byla minulý víkend v Malé skále.

„Měli bychom dosáhnout návštěvnosti zhruba 20.000 lidí, tedy o 5000 více než při loňském rekordním ročníku,“ doufá za Sázavafest Pavel Kloupar.

Rozsáhlý areál je ale připraven pojmout mnohem víc - až 40.000 návštěvníků. Očekávaný nápor lidí má pomoci zvládnout například posílení vlaků do Kácova nebo nově zavedená festivalová taxislužba.