České centrum představuje Nový (z)boží

Praha - Výstava "Nový (z)boží" představující nejlepší díla českého studentského designu se koná v pražské pobočce Českých center. Do 3. září si mohou zájemci zdarma prohlédnout modely a plány zahrnující například klenoty jako paměťové médium, multifunkční pohybovou pomůcku pro handicapované osoby nebo netradiční sprchy určené do veřejného prostoru. Nechybí ani vítězná práce soutěže Národní cena za studentský design za rok 2008, kterou je městský mobiliář Romana Vrtišky.

V České republice se studuje design na dvanácti vysokých a padesáti středních školách. Jejich studenti mají možnost soutěžit v Národní ceně za studentský design; loni se přihlásilo 120 studentů a odborná porota udělila více než dvacet ocenění. 

Soutěž v současné době pořádá Design Cabinet CZ, navázal tak na činnost Designcentra, které bylo ministerstvem průmyslu a obchodu v roce 2007 zrušeno. „Argumentů tehdy bylo více. Jeden z nich byl, že Designcentrum dělá moc činností, které dělat nemá, mezi jinými i soutěže pro studenty,“ říká Lenka Žižková, kurátorka současné výstavy z Design Cabinetu CZ.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Národní cenu si odnesl Roman Vrtiška za návrh městského mobiliáře. Porota ocenila inovativní řešení nedlážděných ploch a variabilitu celého stavebnicového systému. „Sériová průmyslová výroba vám dá nezaplatitelnou zkušenost,“ říká designér. 
 
Design Cabinetu CZ chybí státní podpora. Funguje na dobrovolnické bázi a finanční prostředky hledá u progresivních firem, které si uvědomují důležitost designové tvorby. „Naše branže se točí hodně kolem byznysu, kolem peněz a zakázek, a právě nestranný pohled je opravdu potřeba,“ říká Vrtiška.

Český design slaví úspěch i ve světě. Designéři ze studia Novaque vymysleli ekologické auto, které kombinuje technologie vozu F1 s designem inspirovaným českou předválečnou érou. Tento víkend ho budou prezentovat na prestižním ekologickém designfestivalu Trans Climate v Sydney. 

Vůz Novague
Zdroj: ČT24