Viewegh představuje první kapitolu blogového románu

Praha - Formou kolektivního psaní bude vznikat román Srdce domova, jehož první kapitolu dnes uveřejní spisovatel Michal Viewegh. Zhruba po dobu pěti měsíců potrvá projekt Magnesia blogový román, ve kterém spisovatel ve spolupráci s veřejností vytvoří dalších 9 kapitol. Podle Viewegha by se mohlo jednat o největší školu autorského psaní v ČR a doufá v objevení nových talentů.

V první kapitole Viewegh pouze popíše charakter hlavních hrdinů a naznačí směr příběhu. To ostatní už bude na spoluautorech, kteří mohou do děje vstoupit na internetové stránce. Spisovatel si vybere z literárních prací vytvořených veřejností během dvou týdnů to nejzajímavější pokračování děje. Zároveň v komentáři zdůvodní, proč ho právě tato varianta nejvíce zaujala.

„K autorskému psaní není potřeba nějaké speciální literární vzdělání. To snad přísně vzato ani neexistuje. Pokud ale nepočítám kurzy, takzvané creative writing. Literatura na rozdíl od hudby, divadla, filmu nebo výtvarného umění vysokou školu nemá. Nutné je ale samovzdělávání, zejména čtení. Pokud nevíte, jak vypadá současná literatura, spisovatelem se nikdy nestanete,“ míní Viewegh.

Tuto formu kolektivního psaní autor ještě nikdy předtím nezkusil. „Mám pouze zkušenost s psaním ve třech. Společně s Ivou Hercíkovou a Halinou Pawlovskou jsem kdysi dávno napsal jeden románek na pokračování,“ vzpomíná.