La Putyka v La Fabrika - a pak ještě la Letná

Praha - Všichni příznivci českého nového cirkusu mohou jásat a zpívat la la la, neboť projekt Rostislava Nováka La Putyka, připravený ve spolupráci s dramaturgy Martinem Kukučkou a Lukášem Trpišovským, známým jako režijní tandem Skutr, má další představení od 2. do 4. srpna v pražském prostoru La Fabrika. Dále bude možné tuto originální inscenaci vidět i na festivalu Letní Letná, a to 24. a 25. srpna. Do října bude mít dalších devět repríz v La Fabrice, na mezinárodním festivalu Divadlo v Plzni a také v Ostravě v rámci přehlídky Spectaculo Interese 2009.

Inscenace La Putyka kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony v originálním pojetí nového cirkusu. Podle tvůrců „nahlíží na atmosféru české putyky skelným pohledem střízlivého půllitru“. Objevuje hospodskou fantazii a změněnou realitu, kdy na chvíli přestávají platit fyzikální zákony a diváci jsou svědky nečekaných akrobatických, hudebních i pohybových jevů. Poprvé byla představena koncem minulého roku v pražské Arše. Její originální pojetí bylo vedeno především snahou nekopírovat francouzské zdroje nového cirkusu, i když Francií jako kolébkou tohoto žánru se Novák inspiroval.

„Tak, jako mají Francouzi víno, mají Češi pivo. Naše inscenace proto vychází z českých reálií hospodského života. V tomto smyslu je La Putyka jakýmsi hospodským novým cirkusem,“ přiblížil tehdy Novák svůj projekt. Záměrně do něj kromě herců a tanečníků zapojil i muzikanty a sportovce. Například mistry ČR v akrobatických skocích na trampolíně a mistry bojového umění, jimž svěřil číslo takzvané parterní akrobacie.

Na hudbě k představení se podílel Jan Křížek s muzikanty a performery Vojtěchem Dykem, Janem Maxiánem a Jakubem Prachařem. „Během představení se bude hrát naživo, stejně tak, jako budou naživo muzikanti točit pivo,“ slibují pořadatelé.

Rosťa Novák inscenaci vytvořil za podpory hlavního města Prahy a Nadace Život umělce. Projekt podpořila i asociace nového cirkusu v ČR Cirqueon, Divadlo Archa a management o.p.s. Zahrada.

La Putyka
Zdroj: ČT24