Hronov patří Jiráskovi a amatérským divadlům

Hronov - Vztyčení vlajek a ohňová show zahájily v pátek večer nejdéle trvající amatérský festival na světě - Jiráskův Hronov. První ročník (1931) se konal na oslavu nedožitých osmdesátých narozenin Aloise Jiráska a osmdesátin se dočká příští rok i festival. Letošní 79. ročník nabídne v základním programu divákům třicet inscenací, které se celkem odehrají čtyřiasedmdesátkrát.

Do 8. srpna se představí všechny divadelní žánry - inscenace klasické činohry, experimentálního a studentského divadla i malých jevištních forem. Vystoupí loutkoherci, připravena jsou i představení tanečního a pohybového divadla nebo hry pro děti.

„Příznivci takového tradičnějšího přístupu by si rozhodně neměli nechat ujít Wrightovo monodrama Svou vlastní ženou. Bylo ostatně oceněno Pulitzerovou cenou. Dále třeba loutkářská lahůdka tady bude - pražský Tate lyumni hraje svou vlastní hru Krvavé koleno,“ zmínil v rozhovoru pro ČT24 některá zajímavá představení ředitel festivalu Milan Strotzer.

Vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Soubory, které se účastní Jiráskova Hronova, jsou vybírány z celostátních mezidruhových divadelních přehlídek. Festivalu se letos vedle amatérských divadel zúčastní i profesionální divadlo Buranteatr Brno, které uvede inscenaci Pan Polštář Martina McDonagha v režii Jiřího Hájka. Kromě tuzemských souborů vystoupí i tři zahraniční divadla, jedno z Belgie, dvě ze Slovenska.

Vedle základního programu, který tvoří vybrané nejúspěšnější inscenace a zahraniční hosté, je pro návštěvníky připraven také tzv. doplňkový program, jenž nabízí další divadelní program, výstavy, hudební a jiné produkce. Součástí Hronova je i několik tematických seminářů, dílen a diskusních klubů.

  • Jiráskův Hronov 2008 zdroj: Jiráskův Hronov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1022/102142.jpg
  • Jiráskův Hronov autor: J. Mach, zdroj: Jiráskův Hronov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1022/102144.jpg