Nejčastější knižní výpůjčky? Školní četba

Praha - Jan Neruda, Eduard Petiška a Karel Jaromír Erben patří k autorům, po kterých dětští čtenáři v českých veřejných knihovnách šáhnou nejčastěji. Stálicí v desítce nejžádanějších knih je i Žert Milana Kundery. Pražské děti v posledním roce oslovuje Harry Potter, v Brně vede žebříček Bořek stavitel. Na plné čáře ale vítězí doporučená četba pro školáky.

Nejžádanější jsou Malostranské povídky, Staré řecké báje a pověsti a Kytice. V policích dlouho nevydrží ale ani díla současných autorů. „Samozřejmě se na tom podílí i módní vlna Harryho Pottera a různých hororových ság, které jsou v současné době nejoblíbenější literaturou,“ domnívá se mluvčí Městské knihovny v Praze Kateřina Bajo.

Na oblíbenosti knih o čarodějnickém učni se s ní shoduje i mluvčí Knihovny Jiřího Mahena v Brně Kateřina Pospíšilová. „Nejčastěji se půjčuje Pýcha a předsudek, objevuje se také Dekameron nebo Máchův Máj,“ dodává příklady dalších titulů, o které mají čtenáři největší zájem.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Češi čtou hodně, rádi a tradičně si chodí pro české tituly. Trojice Kundera, Vaculík a Hrabal vedla žebříček v roce 1968 a na vrcholu se drží i dnes.

Koho čtou, tomu platí

Frekvenci výpůjček pro například kuchtíky, kutily nebo sportovce statistika nezaznamenává. Příští rok by se to ale mohlo změnit. Autoři totiž začnou dostávat peníze v závislosti na tom, jak si jejich knihy čtenáři oblíbí. „Budeme sbírat data z určitého vzorku knihoven, aby mohl vzniknout žebříček skutečně nejpůčovanějších autorů. Ten potom bude sloužit k vyplácení odměn,“ potvrdil Vít Richter z pražské Národní knihovny.

Dosavadní systém není podle knihovníků příliš spravedlivý. Miliony korun ze státní pokladny rozdělují organizace na ochranu autorských práv i podle počtu stran nebo žánru. Vysoce hodnocená je třeba vědecká literatura.

Interiér písecké knihovny
Zdroj: ČT24