Festival Prague Proms zakončil filmem a hudbou z vesmíru

Praha - Pátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms zakončila 2. srpna Vesmírná noc. Večeru v Obecním domě jubilejnímu ročníku dominovala projekce filmu vědce a astronoma Josého Francisca Salgada, kterou hudebně doprovodil Český národní symfonický orchestr se svým šéfdirigentem Liborem Peškem. Snímek vznikl jako vizuální doprovod sedmivěté symfonické suity Planety britského skladatele Gustava Holsta.

Hodinový film promítaný na velké plátno zavěšené nad orchestrem dominoval celému koncertu a poutal pozornost posluchačů. Ukázal historické ilustrace, záběry na družice i měsíc a animace sluneční soustavy pořízené přístroji NASA nebo vytvořené Salgadem samým.

Festival se v české metropoli pořádal od 17. července a nabídl jazz i populárně podané koncerty klasiky. „Pražský promenádní festival“ založil podle londýnského vzoru Český národní symfonický orchestr, soukromé těleso vedené muzikantem a podnikatelem Janem Hasenöhrlem. Letos ho navštívilo zhruba 11 000 lidí, což je podle něj téměř stoprocentní účast.

„Čtyři roky předtím už měli lidé šanci si sdělit dojmy. Letos to byl systém 'sněhové koule', kdy se publikum hlásilo samo o sobě,“ okomentoval vysoký zájem Hasenöhrl. Tento umělec mimo jiné také organizuje vznik koncertní síně v Praze na Štvanici nebo hudební časopis Tutti, jenž má poprvé vyjít v polovině září.

Přehlídku financují pouze soukromé zdroje a názvem se pořadatelé nechali inspirovat u slavného londýnského festivalu BBC Proms. Tak jako ostatní letní festivaly klasiky však i Prague Proms trpí tím, že je příliš navštěvuje turistické či neznalé publikum. Projevilo se to i dnes, kdy tleskalo mezi jednotlivými větami, nechalo vyzvánět mobilní telefony a rušilo pozdními příchody.

Proms poutají především svými populárními koncerty. K jejich nejúspěšnějším letos patřila vystoupení anglického tenoristy Paula Pottse, jazzové zpěvačky a skladatelky Silji Nergaardové či amerického dirigenta a skladatele Carla Davise s britskou zpěvačkou Mary Careweovou v noci plné „bondovské“ hudby.