Malíř Petr Veselý vystavuje důvěrné věci

Praha - Průřez svým dílem vystavuje v Topičově salonu v Praze brněnský malíř Petr Veselý. Expozice obsahuje zhruba čtyři desítky prací - rozměrných abstraktních pláten i drobných objektů ze dřeva, papíru, kovu i skla. Náměty děl Petra Veselého vycházejí převážně z důvěrně známých, všedních a zdánlivě bezvýznamných věcí, témat a situací. V posledních třech letech to jsou motivy dveří, stropů, interiérů i předmětů.

V některých případech cituje Veselý obrazy Bohumila Kubišty, gotické plastiky, ale také interiéry na fotografiích Jindřicha Štreita. Obraz nazvaný Ložnice například oprostil od postav; ponechal jen linie nábytku a postele a využil válečkové malby na stěně.

Podle kurátora Marka Veselého se malíř ocitl blízko geometrické abstrakce především v cyklech Formáty a Formuláře. Využívá hlavně šedou barvu, občas i červenou. Například v cyklu Mezi nebem a zemí, v němž se inspiroval pohřbem papeže. „Ve svých začátcích jsem viděl spoustu černobílých reprodukcí, navíc jsem v ateliéru začínal při umělém světle,“ vysvětlil umělec šedou barevnost svých obrazů. Ta ho neomezuje - naopak pro něj znamená obrovský prostor, o který se může opírat. Průběžně do svých děl zařazuje i lidské figury či jejich fragmenty.

„Od poloviny 90. let mi nepostačuje expresivní zobrazení skutečnosti, stále více vnímám obraz jako předmět,“ řekl Veselý. Vystavuje i závěsné objekty bez malířského zásahu, které představují určitý materiál, například sklo.

„Nejdůležitější čas v ateliéru není tvorba samotná, ale čekání, kdy ty věci přicházejí, vyvíjejí se a prohlubují,“ uvedl malíř. I proto považuje za složité definovat, kdy je obraz hotový, i proto se k některým už dokončeným námětům vrací. První kresba, která uloží obraz do formátu, je podle něj klíčová. Například v tom posledním se inspiroval visícími lany při prořezávání ořešáku.

Petr Veselý

absolvoval koncem 70. let Akademii výtvarných umění v Praze. Jako učitel působil na Pedagogické fakultě a na Fakultě výtvarných umění v Brně, kde v letech 2002 až 2007 vedl ateliér malířství. Nyní je vedoucím oboru malba na Střední škole umění a designu v Brně. Uspořádal přes 30 samostatných výstav doma i v zahraničí, zúčastnil se řady výstav kolektivních a v roce 1992 vystavoval v rámci české účasti na Světové výstavě v Seville. Svými díly je zastoupen v domácích i zahraničních sbírkách, od roku 1996 je členem Umělecké besedy v Praze.

Výstava prací Petra Veselého potrvá v Topičově salonu do 11. září. V říjnu zde pak představí svá sochařská díla Marius Kotrba.