Britská výtvarnice natočila film o Lennonově dospívání

Londýn - Londýnský filmový festival zakončí na konci října premiéra nového filmu o Johnu Lennonovi, který se zaměřuje na jeho dospívání v Liverpoolu a první kroky Beatles. Snímek Nowhere Boy (narážka na píseň Beatles Nowhere Man) natočila jako režijní debut britská výtvarnice Sam Taylorová-Woodová. Film začíná v Liverpoolu v roce 1955 a končí koncem 50. let, kdy Beatles odjíždějí hrát do barů v Hamburku. O snímku se hovoří jako o jednom z nejočekávanějších britských filmů roku.

Film se ve velké míře zaměřuje na Lennonův vztah s matkou Julií, která přišla o život, když mu bylo 17 let, a tetou Mimi, která ho vychovala. Lennona hraje rovněž debutující Aaron Johnson, tetu Kristin Scott Thomasová a matku Anne-Marie Duffová. Nepříliš známí herci hrají další členy Beatles - Thomas Brodie Sangster ztvárnil Paula McCartneyho a Sam Bell George Harrisona.

Taylorová-Woodová získala v roce 1997 cenu pro nejslibnějšího výtvarníka na bienále v Benátkách a o rok později byla nominována na prestižní Turnerovu cenu. Při přípravě filmu spolupracovala i s McCartneym, který pro ni prý byl klíčovým zdrojem informací. „Byl neuvěřitelně otevřený, když vzpomínal a mluvil o podrobnostech. Třeba mi řekl, na jaký magnetofon s Lennonem nahráli svou první písničku,“ řekla.

Podle listu The Times je tak Nowhere Boy jedním z nejočekávanějších britských filmů roku. „Není to tolik životopis, jako spíše příběh lásky,“ řekla o snímku umělecká ředitelka londýnského festivalu Sandra Hebronová.