Zapomenuté klenoty připomíná výstava

Praha - Kapličky, boží muka, smírčí kříže a další drobné kulturní památky představuje výstava Zapomenuté klenoty v krajině - Stezky pokory a naděje, která probíhá v konírně Nostického paláce na Malé Straně. Fotografie, trojrozměrné artefakty a skutečné příklady památek jsou do 30. září vystaveny ve sklepní galerii paláce, který je sídlem ministerstva kultury.

„Jsou to zpravidla 'rezidua' jiného životního stylu a jiné životní filozofie našich předků nejméně od poloviny 18. století. Musíme být vděčni za to, že si příslušníci občanských sdružení a společností význam těchto památek uvědomují a snaží se je zmapovat,“ řekla kurátorka výstavy Naděžda Kalousová.

Výstava je součástí projektu občanského sdružení Pro Bohemia, který byl zahájen v roce 2001. Záměrem jeho organizátorů je „přesvědčovat občany o jejich sounáležitosti s obcí, ve které žijí a kde mohou vlastní iniciativou a prací přispět k obnově drobných památek“. Je zaměřen zejména na oblast Národního parku Šumava, Telčska a severního Plzeňska. Tato místa jsou podle odborníků jedinečná výskytem autentických renesančně-barokních památek.

„Spousta památek je skryta v hloží, v křoví, jsou zarostlé v polích a nikdo o nich neví. Mnoho památníčků, křížků a božích muk zničila také kolektivizace, když se scelovala pole. Na výstavě je krásný záběr, kde občané z piety křížek v poli zachovali. Je v tom smysl pro přírodu a estetické cítění,“ uvedla Kalousová.

Pořadatelé výstavy vybírali z obrovského množství fotografických záběrů, které pořídil fotograf Tomás Rasl. Při několikaměsíčním putování za památkami prý ujel 8 500 kilometrů. Fotografoval mimo jiné na Bruntálsku, Sokolovsku, Tachovsku, Telčsku, ve vinicích na jižní Moravě, v Hostýně i na Svaté Hoře u Příbrami. Objektem jeho snímků se stala také poutní místa na Slovensku, v Rakousku nebo v Polsku. Návštěvníci výstavy mohou obdivovat také skutečné památníčky, zapůjčené z muzeí.