Letní Letná letos letí

Praha – Do světa fantazie, která probouzí nečekané zážitky a magickou atmosféru, zavede návštěvníky festival Letní Letná. To nejzajímavější z nového cirkusu, pohybového divadla a vizuálního umění se představí na třináctidenním maratonu od 19. do 31. srpna. Festival začíná třemi pohádkami a noční ohňovou show. Šestý ročník přinese například tři světoznámé soubory z Francie, ze země, která je kolébkou nového cirkusu.

K němu nepatří cvičená zvířata ani typičtí klauni, ale jde o divadlo, kde místo slov promlouvá k divákům pohybové umění. Nechybí ale ani artisti, akrobaté nebo loutky. „Výhodou tohoto žánru je jeho přístupnost a srozumitelnost pro velkou část populace. Jeho výrazové prostředky jsou takové, že je pochopí každý,“ tvrdí ředitelka letenského festivalu Eliška Vinařová.

První den - mýdlo a oheň

Úvodní večerní představení In da stroj českého souboru s nečeským názvem Cirque Garuda ozáří prostranství mezi pavilonem a Kramářovou vilou v Letenských sadech. Noční ohňová show (začíná ve 21:00), kombinující ohně, klauniádu a akrobacii, je přístupná zdarma.

Večernímu zahájení budou už přes den přecházet první představení – Divadélko U Panáků uvede Chodské pohádky a mim Václav Strasser ukáže všem dětem i dospělým magickou krásu mýdlových bublin. Otevřou se také dětské dílny, bar a kavárna.

Francouzský trojboj

Lákadlem letošního ročníku jsou především tři francouzské nové cirkusy. (Ukázky z jejich představení najdete zde). Cirque Trottola přiveze tři akrobaty, žongléry a komedianty v jednom. Le Boustrophédon kombinuje loutkové a artistické umění.

A Atelier Lefeuvre & André přiváží dvojici komických akrobatů v představení La Serre (Skleník). „Dvojice klaunů na sebe na zahradě poutají jako Tom a Jerry různé nástrahy. Jeden je nápaditý a chytrý, druhý hloupější,“ přiblížil Skleník dramaturg festivalu Ondřej Cihlář.

Český cirkus je pivní

Mimochodem Cihlář je i členem skupiny VOSTO5, která na Letné také nebude chybět. Pro návštěvníky festivalu připravuje toto improvizační divadlo retrospektivní přehlídku, kterou se rozloučí s bývalým vojenským stanem S-65. Divadelní Stand´art s barem Čistá krása, kavárnou i tančírnou posloužil na více než třiceti letních akcích.

Z českých umělců se mohou návštěvníci těšit ještě například na divadlo T.E.J.P., Circus Sacra nebo na zatím nejznámější divadelní projekt nového cirkusu na české scéně – La Putyka anebo první český pivní cirkus.

Inscenace Rostislava Nováka a režijního tandemu SKUTR kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony v originálním pojetí nového cirkusu, jenž nahlíží na atmosféru české putyky skelným pohledem střízlivého půllitru. Během vystoupení dojde i na triky s gymnastickými balony, speciálně upravenými pro koňské pólo. Muziku v představení obstará seskupení Tros Discotekos (Vojtěch Dyk, Jakub Prachař a Jan Maxián).

ČT je hlavním mediálním partnerem letošního ročníku Letní Letné. Do festivalového programu přispěje koncertem Kašpárka v rohlíku (28. 8.), vstup je zdarma.

Přispět budou moci během festivalu i návštěvníci, a to do pokladničky s logem sbírky Pomozte dětem, kterou Česká televize podporuje.