Domažlice sú pěknýýý městečko…

Domažlice – Dnes začínají tradiční Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť. Chodské slavnosti jsou jedním z nejstarších folkloristických festivalů v České republice a pořádají se už od roku 1955. Festival je již tradičně spojován s domažlickou Vavřineckou poutí. Stěžejní část programu je věnována zejména místním národopisným hudebním a tanečním souborům. Svůj prostor zde každoročně dostanou i soubory z jiných částí republiky a ze zahraničí.

Hlavní program se odehrává na několika scénách a skládá se z více než 20 různých režijně zpracovaných pořadů. Zajímavým zpestřením je velký staročeský jarmark v historickém centru města.

„Chodské slavnosti jsou zejména přehlídkou chodského folkloru, dudáckých písniček, povídaček, vyprávění a samozřejmě nemohou chybět ani chodské koláče. Přivítáme také naše hosty ze zahraničí. Letos přijedou z Estonska, Velké Británie, Spojených států amerických a Turecka. Takže program bude opravdu velice pestrý a bude probíhat souběžně na pěti různých scénách. Jak jsem říkal, akcent bude především na chodský folklor. Určitě velmi zajímavá bude i módní přehlídka chodských krojů, která bude v sobotu v šest hodin a režíruje ji Marta Skarlantová. Významný bude závěrečný program v letním kině,“ přiblížil dramaturgii slavností ředitel Městského kulturního střediska Domažlice Kamil Jindřich.

Chodské slavnosti (zdroj: ČT24)

Poslední den Chodských slavností navštíví prezident Václav Klaus. Setká se s vedením města a pozdraví se s obyvateli Domažlic.