Loutky a hudba si daly dostaveníčko v jižních Čechách

Mirotice (Písecko) - Dvoudenní festival Mirotické setkání loutek a hudby začíná dnes a bude pokračovat až do sobotního odpoledne. Divadelně-hudební projekt vznikl jako platforma pro uplatnění a vyjádření malých hudebních a divadelních skupin. Mirotické setkání loutek a hudby bylo založeno před pěti lety v místě, které je historicky spjato s řadou významných českých umělců. Jde především o tvorbu loutkáře Matěje Kopeckého a slavného malíře Mikoláše Alše.

„Loutková představení takzvaného rodinného typu, určená pro děti i jejich rodiče, jsou páteří dramaturgie akce. Ale chybět nebudou ani hudební skupiny, protože je to setkání loutek a hudby. Ráda bych ovšem upozornila na divadlo Klaunsky z Brna, což jsou žáci Boleslava Polívky,“ informovala mluvčí festivalu Marta Dvorská.

Za pět let se z této původně lokální akce stala událost, která je ojedinělá a svým způsobem významná pro celý Jihočeský kraj. Díky tomu, že zde účinkují soubory a jednotliví umělci z celé republiky, je tato akce chápána i jako místo, kde se setkává široká kulturní veřejnost.

Mirotické setkání (zdroj: ČT24)

Mirotické setkání loutek a hudby je svým rozsahem, publicitou a odezvou již natolik populární, že už si našlo své stálé místo na slunci a stává se tradicí. Festival přináší profesionální a kvalitní představení, z nichž jsou někteří jednotlivci i skupiny považováni za špičkové. Zakladatel a ředitel festivalu Ladislav Loisa Tomeš připravil několik „kulturních bonbonků“. Diváci se mohou těšit například na Teátr Víťi Marčíka, na Buchty a loutky, skupinu NightWork, Vladimíra Mišíka nebo Xaviéra Baumaxu.