Česko na EXPO 2010 - plody civilizace ve Starém Městě z puků

Šanghaj – Lepší město – lepší život je téma světové výstavy EXPO 2010 v Šanghaji. Česko nechce v Číně prezentovat žádné baroko nebo české sklo, ale představit se jako moderní stát třetího tisíciletí. Jako své vlastní podtéma si Češi zvolili Plody civilizace a nechali se jím inspirovat při návrhu národního pavilonu. Návštěvník se ocitne ve fiktivním městě, „kde se může cítit příjemně a kde ho nic neohrožuje. Ve městě, kde se tvoří, kouzlí, vyrábí, cestuje, pozoruje, poslouchá a kde se každý procházející může aktivně zapojit“.

Mottem českého pavilonu je citát Lewise Mumforda: „Město je zvláštní struktura, jemná a kompaktní, uzpůsobená k tomu, aby chránila plody lidské civilizace.“ „Plody civilizace nechceme představovat jenom jako věci kulturní, umělecké a historické povahy, ale snažíme se reprezentovat Českou republiku jako zemi, která je sama plodem nebo perlou civilizace,“ vysvětlil Jiří F. Potužník, manažer marketingové komunikace EXPO. „ČR je na křižovatce různých jazyků, kultur, technických objevů a historických milníků, díky tomu je schopna přinášet neustále nové věci,“ doplnil.

Česko chce vzbudit pocit města

Česká expozice bude v Šanghaji umístěna do organizátorem vybudovaného modulu o velikosti dva tisíce metrů čtverečních, jehož interiér i exteriér může být upraven podle potřeb. K českému „území“ bude patřit ještě prostor před pavilonem o rozloze 160 m², který bude využíván pro kulturně-společenské aktivity.

Na čelní stěně bílého pavilonu je otisknuto pražské Staré Město, vytvořené z černých gumových puků, které mají symbolizovat česká světová prvenství. Do expozice vstoupí návštěvník přes Staroměstské náměstí a ocitne se ve městě, které se bude vznášet nad zvlněnou travnatou krajinou. „Je tvořeno kubusy, zavěšenými převážně u stropu, v nichž jsou umístěny exponáty,“ přiblížil interiér pavilonu manažer projektu Jiří Černý.

Kubusy vyplní díla českých umělců, například Frédérica Diaze, Jakuba Nepraše nebo Davida Černého. Některé z exponátů chtějí Češi v Číně nechat, ozdobit by měly například českou čtvrť v Šanghaji. 

„Naším cílem bylo vzbudit pocit města a nevytvářet nic, co by návštěvníky omezovalo. Takový by měl být i smysl výstavy – město je prostor, který nás může omezovat, ale pokud se ho zmocníme s trochou fantazie a invence, můžeme ho něčím vyplnit. A to, čím ho vyplňujeme, jsou právě plody civilizace – vědecko-technické, kulturní úspěchy apod.,“ domnívá se Potužník.

V pavilonu bude místo pro restauraci i podnikatelská jednání

Některé z vystavujících zemí vsadily spíše na podobu pavilonu. Španělé například staví pletený koš, Švýcarsko bude simulovat umělý kopec i s lanovkou. Česká republika ale dala přednost výhodné pozici. Náš pavilon stojí v blízkosti hlavní turistické tepny celého areálu.

Součástí budovy bude také obchod a VIP restaurace a tzv. Meeting Room, který má sloužit ekonomické propagaci Česka i k individuálním setkáním partnerů z podnikatelské sféry. Z doprovodných akcí je v plánu také český národní den, týden českého designu, kultury nebo street artu.

EXPO 2010 začíná v Šanghaji 1. května, potrvá půl roku. Česká vláda na realizaci projektu EXPO 2010 vyčlenila 532 milionů korun. Základní části pavilonu by čínská firma měla začít stavět v říjnu, od listopadu se pak Češi pustí do instalace expozice. Světová výstava bude v době svého konání také díky 3D technologiím přístupná on-line. (více o EXPO 2010)